Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć
Od jakichś dwóch dni mam bardzo dziwną sytuację z folderem /tmp, który siedzi sobie w ramie jako TMPFS.
Po porstu po włączeniu kompa /tmp ma uprawnienia 755.
Kombinowalem już w fstab, obecnie wpis wyglada tak:
tmpfs /tmp tmpfs noatime,mode=1777 0 0
Wcześniej wyglądał tak (od około 2008 roku):
tmpfs /tmp tmpfs noatime,nosuid,nodev,mode=1777 0 0
I zawsze działało ok, a cyrk zaczął się przedwczoraj.
Podejrzewam udeva, choć byłby to trochę dziwne, żeby miesiąc chodził prawidłowo, i nagle zaczął jakieś jaja.
Podejrzewam również, że jakiś cyrk się zaczął na linii udev-200 - linux-3.8.11, bo zaczęło się to w okolicach kompilacji tego jajka, ale na starszym, 3.8.10 też teraz to występuje, podobnie jak na jeszcze starszym 3.8.6, na których wszystko do tej pory działało.
W ogóle nie mam pomysłu, gdzie i w jakich logach sprawdzić, o co biega, w tej chwili do odpalenia Xorga, muszę najpierw z palca zmieniać uprawnienia /tmp, dopisałem z resztą zmianę uprawnień do /etc/init.d/xdm, ale też nie działa, dopiero po zalogowaniu zaskakują nowe uprawnieniami, diabli wiedzą czemu.
Gdzie i w jakich logach znajdę info o montowaniu TMPPFS i ustawianiu uprawnień? Jak tego szukać?
Niby Linuxa mam od 6 lat, ale taki numer widzę pierwszy raz w życiu.
Jakieś pomysły?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-08 01:44:42)
mdev i po problemie :P
Ostatnio edytowany przez makalega (2013-05-07 17:31:41)
Strony: 1