Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
witam posiadam Debian wheezy (na szczęscie już mam internet) i chciałbym tak skonfigurowac touchpada aby letkie walnięcie palcem (nie młotkiem ani siekierą) zastępowało lewy przycisk myszy czy ktoś wie jak to zrobić? Jeśli trzeba jakieś pakiety to prosze powiedzcie jakie lub podajcie linka
Ostatnio edytowany przez adi1423 (2013-04-28 20:13:43)
Dałem ci link w tamtym temacie
loop napisał(-a):
Wiem ale nie chce się utworzyć katalog a jako że jestem początkujący komendy na utworzenie nie znam i nie wiem co mam w tym pliku napisać
su cd /etc/X11 mkdir xorg.conf.d cd xorg.conf.d nano 10-synapics.conf
wklejasz do środka to:
Section "InputClass" Identifier "touchpad" Driver "synaptics" MatchIsTouchpad "on" Option "TapButton1" "1" Option "TapButton2" "2" Option "TapButton3" "3" Option "RTCornerButton" "2" Option "RBCornerButton" "3" Option "VertEdgeScroll" "on" Option "VertTwoFingerScroll" "on" Option "HorizEdgeScroll" "on" Option "HorizTwoFingerScroll" "on" Option "CircularScrolling" "on" Option "CircScrollTrigger" "2" #Option “SHMConfig” “on” EndSection
ctrl+o enter
ctrl+x
Ostatnio edytowany przez loop (2013-04-28 19:00:19)
loop napisał(-a):
Kod:
su cd /etc/X11 mkdir xorg.conf.d cd xorg.conf.d nano 10-synapics.confwklejasz do środka to:
Kod:
Section "InputClass" Identifier "touchpad" Driver "synaptics" MatchIsTouchpad "on" Option "TapButton1" "1" Option "TapButton2" "2" Option "TapButton3" "3" Option "RTCornerButton" "2" Option "RBCornerButton" "3" Option "VertEdgeScroll" "on" Option "VertTwoFingerScroll" "on" Option "HorizEdgeScroll" "on" Option "HorizTwoFingerScroll" "on" Option "CircularScrolling" "on" Option "CircScrollTrigger" "2" #Option “SHMConfig” “on” EndSectionctrl+o enter
ctrl+x
i restart?
Nie zaszkodzi :)
adi1423 napisał(-a):
witam posiadam ubuntu wheezy (na szczęscie już mam internet) i chciałbym tak skonfigurowac touchpada aby letkie walnięcie palcem (nie młotkiem ani siekierą) zastępowało lewy przycisk myszy czy ktoś wie jak to zrobić? Jeśli trzeba jakieś pakiety to prosze powiedzcie jakie lub podajcie linka
W terminalu:
synclient TapButton1=1
Jak działa ( na pewno ) to dopisać do autostartu i wsio.
adi1423 napisał(-a):
loop napisał(-a):
Wiem ale nie chce się utworzyć katalog a jako że jestem początkujący komendy na utworzenie nie znam i nie wiem co mam w tym pliku napisać
Polecam ustawić sobie takową tapetkę
Ułatwia życie początkującym użytkownikom.
Polecam również Google :P Wpisałbyś "Linux jak utworzyć katalog" i gwarantuję Ci, że odpowiedź byłaby w kilkunastu pierwszych wynikach.
Pozdrawiam
Eee tam bez przesady.
Nie od razu Rzym zbudowano.
Ważne są chęci,zapał,cierpliwość i zdrowa współpraca z bardziej doświadczonymi.
caro_cenzura napisał(-a):
adi1423 napisał(-a):
loop napisał(-a):
Polecam ustawić sobie takową tapetkę
Ułatwia życie początkującym użytkownikom.
Polecam również Google :P Wpisałbyś "Linux jak utworzyć katalog" i gwarantuję Ci, że odpowiedź byłaby w kilkunastu pierwszych wynikach.
Pozdrawiam
mimo że normalne pragnę zabić ludzi którzy tak lub podobnie do mnie piszą ale tym razem mnie nawet to ucieszyło bo tapetka nawet nawet :)
i czarny a lubie ciemne tapety (nie świecą tak w oczy w nocy)
Cieszę się, że nie jestem potencjalnym trupem :P
@ilin
Dzielę się tylko doświadczeniami, jako też w miarę świeży użytkownik.
Strony: 1