Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Użytkownik

Witam,
Panowie, jak zrobić w Debianie taki myk, aby system non stop nasłuchiwał port /dev/ttyS0 i jeżeli coś przyjdzie to z automatu zapisze wszystko w /home/user/plik.txt

Członek DUG

Dodajesz danego użytkownika do grupy dialout
usermod -aG dialout user
$ cat /dev/ttyS0 > /home/user/plik.txt
Może być przydatne zapoznanie się z "przekierowaniem wyjścia" w
man bash
oraz pomoc do polecenia tee:
man tee
Napisz czemu ma to służyć, bo bezpośredni odczyt z portu szeregowego i zapis wszystkich danych do pliku nie jest specjalnie dobrym pomysłem.
Użytkownik

Mam kartę przekaźników i chciałbym zrobić tak, że po naciśnięciu klawisza przełącza mi przekaźnik i wysyła jednocześnie jakąś tam komendę. Jeżeli już komputer (który "słucha") otrzyma tą komendę to uruchomi skrypt-ogólnie to ma być część czegoś większego.
W google znalazłem coś takiego:
stty 9600 -parenb cs8 -cstopb | cat /dev/ttyS0 > /home/user/plik.txt
Ale nie do końca rozumiem tego polecenia i jak je wykorzystać.
Jeżeli uruchomię to polecenie w terminalu i wyślę z karty "Sw1" to w pliku otrzymuję "Sw1" i jakieś kwadraciki, jeżeli otworzę plik w LibreOffice Writer to mam "Sw1 ##"
Czy wysyłając coś z karty muszę wysłać jakieś dodatkowe znaki czy coś?
Danych ogólnie będzie mało.
Ostatnio edytowany przez pimowo (2013-04-15 21:20:58)
Użytkownik

Ma ktoś jakiś pomysł jak to mądrze rozwiązać? :)

Moderator Mamut
zobacz hexedytorem jakie wartości numeryczne odpowiadają tym kwadracikom ... często w transmisjach sieciowych (także na porcie szeregowym) używany jest wraz z znakiem nowej linii znak powrotu karetki ... poza tym skoro dostajesz numer switcha to w czym przeszkadzają te dodatkowe znaki?
Użytkownik

bercik napisał(-a):
zobacz hexedytorem jakie wartości numeryczne odpowiadają tym kwadracikom ... często w transmisjach sieciowych (także na porcie szeregowym) używany jest wraz z znakiem nowej linii znak powrotu karetki ... poza tym skoro dostajesz numer switcha to w czym przeszkadzają te dodatkowe znaki?
W sumie to mi to nie przeszkadza, byłem ciekawy dlaczego tak się dzieje.
Otwierając plik.txt w programie GHex otrzymuję ".. Sw1 ." "0A 0A 20 53 77 31 20 0A"
A jak to zrobić, aby Debian cały czas w tle "słuchał" co się dzieje na ttyS0 i jeżeli coś przyjdzie to zapisze do plik.txt?

Członek DUG

Robisz aby np. to
stty 9600 -parenb cs8 -cstopb | cat /dev/ttyS0 > /home/user/plik.txt &
uruchamiane było podczas startu systemu, tu masz wątek jak to zrobić: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=5695 Zwróć uwagę na znak & kończący linię.

Moderator Mamut
czyli poza nowymi liniami i spacjami nic specjalnego tam nie ma ... więc nie powinno być kwadracików :-/

Członek DUG

@bercik
Ale on ustawa przez stty (opcja -parentb) generowanie bitu parzystości na wyjściu, stąd pewnie dodatkowe znaki, najlepiej jakby bezpośrednio czytał np. hexdump-em /dev/ttyS0
Tak nawiasem zapisywanie danych z portu szeregowego bezpośrednio do pliku a potem odczytywanie jego zawartości można o kant d... wytłuc, lepiej napisać własny program chociażby w pythonie lub nawet w C, jest sporo gotowych przykładów w sieci, tym bardziej, jak autor wątku napisał, że ma to być częścią czegoś większego
Użytkownik

Panowie, odgrzewam swojego starego kotleta...
Ostatnio mnie znów natchnęło aby wykonać nasłuch portu, ale tym razem /dev/ttyUSB0 :)
Kiedyś tak jak i teraz nie wiem jak sobie z tym poradzić :(
Napisałem sobie coś takiego:
#!/bin/bash
PORT=/dev/ttyUSB0
while true; do
read -n90 RESPONSE < $PORT &&
echo $RESPONSE
if [ $RESPONSE = "S5551" ]
then
/gdzies/jakis/skrypt
fi
doneCzyli w sieci pojawi się ciąg znaków "S5551" i wykona mi się skrypt. Tadam, wszystko działa :)
Niestety działa tylko w połowie jak bym tego chciał :(
Jak ten programik odczyta coś z sieci to już nic innego nie działa :(
W sumie chodzi mi o to jak zrobić "przezroczysty" nasłuch /dev/ttyUSB0?