Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-04-03 23:34:41

slawek - Użytkownik

slawek
Użytkownik

[SOLVED] zmiana praw dostępu i udev

Nie mogę zmienić praw (permission) w dysku zamontowanym przez udev (np. chmod +x plik)
Mój system to arch (jeśli to istotne).
Proszę o "trop" gdzie szukać ...

szukałem w /udev/rules.d/ ale jest tego tyle że nie wiem od czego zacząć?

Ostatnio edytowany przez slawek (2013-04-04 16:05:20)

#2  2013-04-03 23:36:26

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: [SOLVED] zmiana praw dostępu i udev

W jaki dokładnie sposób montujesz i jaki to system plików? Do tego fragment z wyniku mount dotyczący tej/tych partycji.

#3  2013-04-04 11:04:43

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

Za to chyba odpowiada pod X polkitd?

#4  2013-04-04 14:46:36

slawek - Użytkownik

slawek
Użytkownik

dyski jak mniemam są wykrywane i "podmontowywane" przy starcie systemu za pomocą usługi udev, po czym w zależności od potrzeby montuję/odmontowuję je "kliknięciem".
mount:

Kod:

...
tmpfs        on  /tmp                        type  tmpfs            (rw,nosuid,nodev,relatime)
configfs     on  /sys/kernel/config          type  configfs         (rw,relatime)
/dev/sda9    on  /home                       type  ext4             (rw,relatime,data=ordered)
fusectl      on  /sys/fs/fuse/connections    type  fusectl          (rw,relatime)
gvfsd-fuse   on  /run/user/1000/gvfs         type  fuse.gvfsd-fuse  (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=100)
/dev/sda3    on  /run/media/slawek/Storage   type  fuseblk          (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,default_permissions,allow_other,blksize=4096)

rzecz dotyczy:

Kod:

/dev/sda3: LABEL="Storage" UUID="021804D258C37760" TYPE="ntfs"

generalnie wszystko gra tzn. mogę czytać/pisać itd. oprócz zmiany praw plików. Patrząc teraz na wynik mount zastanawia mnie user_id=0 ??

/etc/polkit-1/rules.d/:

Kod:

polkit.addRule (function (a,s) {
    if (a.id == 'org.freedesktop.udisks2.filesystem-mount-system' || a.id == 'org.freedesktop.udisks.filesystem-unmount-others' && s.isInGroup('storage'))
        return polkit.Result.YES;
});

#5  2013-04-04 15:12:18

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Na NTFS chyba nie działa normalnie chmod, można najwyżej cały system plików zamontować z określonymi uprawnieniami. Jeśli masz wpis tej partycji w fstabie, to tam można dopisać. Jeśli nie masz, to… To nie wiem w sumie, w Archu jest inaczej niż w Debianie, tutaj nie mamy udisks2 i montowania w /run, także nie chcę w błąd wprowadzić. W każdym razie jeśli nie ma jej w fstabie i montowana jest spod Twojego użytkownika, to pewnie odbywa się to dopiero po starcie środowiska graficznego.

#6  2013-04-04 16:03:11

slawek - Użytkownik

slawek
Użytkownik

nie ma jej w fstabie i montowana jest spod Twojego użytkownika, to pewnie odbywa się to dopiero po starcie środowiska graficznego.

Dokładnie tak jest. Nie wiedziałem że pod NTFS nie działa chmod (dzięki). Przeniesienie partycji do fstab to nie problem, chciałem uniknąć przepisywania ścieżki dostępu do różnych prog. które korzystają z tej partycji.
Dziękuję za pomoc, temat uważam za zamknięty.

/edit/
po dodaniu wpisu do fstab

Kod:

UUID=021804D258C37760 /run/media/slawek/Storage ntfs-3g auto,users,permissions,codepage=852,iocharset=utf-8 0 2

modyfikacja przez chmod działa jak należy - czyli normalnie (co tylko dusza zapragnie)

/edit/
a miało być tak pięknie ...
polecenia chmod chown działa (po ls -l widać zmiany) - tyle tylko że próba np. odpalenia skryptu kończy się "bash: ./djvu_reduce.sh: Brak dostępu".
No cóż trzeba pewnie się przyzwyczaić w końcu są jeszcze inne partycje.
Intryguje mnie czemu mnie "oszukuje" pokazując że zmienił ale jakoś tak nie do końca? Czemu nie mogę odpalić skryptu na NTFS ?

/edit/
to już naprawdę the end
domyślnie driver ntfs-3g ma ustawione noexec trzeba na końcu dopisać exec i działa.

Ostatnio edytowany przez slawek (2013-04-04 20:26:32)

Stopka forum