Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Siema
Napisałem sobie skrypcik do podmieniania profili w Firefoxie. Chciałbym aby po wpisaniu zmien_profil[Tab] bash sugerował mi katalogi znajdujące się w /home/krzys/.mozilla/firefox (z wyjatkiem katalogu Crash Reports) zamiast z obecnego katalogu. Przejrzałem już dziesiątki przykładów ale nie mogłem znaleźć interesującego mnie rozwiązania. Proszę o pomoc.
Może proste, głupie i naiwne, lub nie zrozumiałem do końca problemu ;), ale czy po prostu nie możesz w skrypcie użyć polecenia cd do przejścia do danego katalogu i wtedy wszelkie operacje tabem tam będą wykonywane ?
Albo zainteresować się bashowym complete.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2013-04-02 11:03:14)
Skrypt uruchamiam z folderu /usr/share/bin parametrem $1 który powinien byc jednym z folderow w /home/krzys/.mozilla/firefox. Czyli tak na prawde bedac w /home/krzys/Pobrane albo /media/sda2 daje zmien_profil [tab] i pojawiaja mi sie propozycje z folderu /home/krzys/.mozilla/firefox
Czytalem sporo o bash_completion ale nie znalazłem nigdzie uzytecznego przykladu.
A mógłbyś wkleić treść skryptu, by można było pokombinować coś, bo tak się domyślać trzeba niektórych rzeczy i trudno pod ten problem coś konkretnie wymyślić.
Proszę bardzo:
cat /usr/local/bin/zmien_profil #!/bin/bash case $1 in "aero" ) profile=aero cmd="/ip firewall mangle enable 1" ;; "ewa" ) profile=ewa cmd="/ip firewall mangle disable 1" ;; "pawel" ) profile=pawel cmd="/ip firewall mangle enable 1" ;; * ) profile=krzys cmd="/ip firewall mangle disable 1" ;; esac if [[ `pidof firefox` != "" ]] ; then killall firefox fi cd /home/krzys/.mozilla/firefox/ rm default ln -s $profile default if [[ $2 == "tak" ]] ; then echo "Przekonfiguruję router" ssh admin@192.168.0.1 $cmd fi
Ostatnio edytowany przez krzys.tk (2013-04-03 17:27:56)
Jejku, źle Ciebie zrozumiałem, myślałem że w skrypcie chciałeś wybór zrobić, a następnie od początku przeczytałem watek :) trochę w pracy mam kociołek i nie ogarnąłem ;)
Mam taki pomysł z funkcją do complete, którą albo wrzucam do .profile w katalogu domowym użytkownika albo do /etc/bash_completion.d/ tylko mi coś to nie działa, ale to może, że na szybko próbowałem zrobić i się gdzieś pierdzielnałem. Sprawa na tyle intrygująca że tylko więcej czasu znajdę to posiedzę nad tym, a jak Tobie coś się uda to śmiało się zapoznam :)
Ostatnio edytowany przez ba10 (2013-04-05 09:40:22)
Udało mi się troszkę po wieśniacku obejśc ten problem:
complete -W "aero ewa krzys pawel" zmien_profil
Jednak nie jest to to, czego chciałem bo jeśli zmienię coś w .mozilla/firefox, zmiany nie będą wzięte pod uwagę.
Strony: 1