Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-03-29 10:33:12

stepien86 - Członek DUG

stepien86
Członek DUG

postfix + dovecot + mysql + QUOTA

Witam, udało mi się skonfigurować serwer poczty: postfixa + mysql + dovecot + postfixadmin + roundcube wszystko działa jak należy wysyła/odbiera maile, dodaje virtualnych użytkoników w bazie wszystko działa....kolejnym krokiem jest ograniczenie wielkości skrzynki dla danego użytkownika. Nie potrafię sobie poradzić, jak zmusić postfixa dovcota do wspolpracy z quotą.
Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić jak to ze sobą "sklicić"?
Ewentualne pliki konfiguacyjne mogę podesłać jak wróce do domu- bo posta piszę z pracy.

Dodam, że w main.cf mam wpis:

Kod:

protocol lda {
        mail_plugins = quota
}

protocol imap {
        mail_plugins = quota imap_quota
}

oraz w dovecot-sql.conf

Kod:

driver = mysql
connect = host=127.0.0.1 dbname=postfix user=postfix password=pass
default_pass_scheme = MD5

user_query = SELECT maildir, 5000 as uid, 5000 as gid,concat('maildir:storage=',quota) as quota FROM mailbox WHERE username = '%u' AND active='1
password_query = SELECT username AS user,password FROM mailbox WHERE username = '%u' AND active='1'

konto testowe mam ustawione na quote 2mb, ale załącznik 4mb pakuje się do skrzynki aż miło..

Dziekuję za pomoc.

manual ponad wszysytko....konsola ponad manual

Debian GNU Linux

Stopka forum