Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dopiero co zainstalowałem Debiana, dograłem mu uaktualnienia, kilka programów dodatkowych (Skype, Opera) i po ktoryms restarcie taka mnie informacja wita przy starcie:
GRUB loading. Welcome to GRUB! error: hd0,msdos1 read error. Entering rescue mode... grub rescue>
Co jest przyczyna tego zjawiska? Czy system jest do odratowania?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
1. Ciężko powiedzieć.
2. Również.
Odpal jakieś livecd, przejedź fsck po tej partycji (o ile to linuksowa partycja). Jeśli wszystko w porządku, chrootnij się na Debiana i puść:
dpkg-reconfigure grub-pc
Tradycyjna spiewka, wsadzasz płyte z installatorem debiana, idziesz do rescue mode, wyklikujesz zeby odpalic terminal, montuje swoj dysk ( o ile juz nie jest zainstalowany, dajesz chroot, potem grub-install z odpowiednim parametrem restart i system wstaje, o ile nie nie masz badziora w pierwszym sektorze dysku. (MBR).
http://lmgtfy.com/?q=reinstalacja+gruba
[edit]
Arn mnie ubiegl, chyba dpkg-reconfigure jest bardziej seksowne jak dla mnie :-).
Ostatnio edytowany przez gindek (2013-03-26 19:43:51)
Padl dysk i badsectors leca dalej. Laptop leci do kosza, bo w pelni juz zmasakrowany i wyeksploatowany.
Dziekuje za porady i... z gangsterskim pozdrowieniem.