Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
jakie hasło.
Wyświetla cokolwiek czy nic nie wyświetla ?
Może byc bez sudo
Samo
pgrep darkstat
ilin napisał(-a):
jakie hasło.
Wyświetla cokolwiek czy nic nie wyświetla ?
Może byc bez sudo
SamoKod:
pgrep darkstat
Tak wyswietla
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ pgrep darkstat lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $
Probowac pliku konfig jacekalex?
INTERFACE="ppp0" PORT="667" ADDRESS="127.0.0.1" DARKSTAT_OPTS="--no-promisc --user darkstat" CHROOT=/var/lib/darkstat
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-08 13:17:51)
To też nie.
Myślałem ,ze już jest odpalony w tle dlatego nie chce startować drugi raz.
Nie wiem co w tym ubuntu siedzi.
Nie mam ubuntu aby sprawdzić.
Może to sudo nie pozwala.
Spróbuj tak.
sudo su
enter
Wpisz hasło enter.
Potem
darkstat -i eth0
ilin napisał(-a):
To też nie.
Myślałem ,ze już jest odpalony w tle dlatego nie chce startować drugi raz.
Nie wiem co w tym ubuntu siedzi.
Nie mam ubuntu aby sprawdzić.
Może to sudo nie pozwala.
Spróbuj tak.Kod:
sudo suenter
Wpisz hasło enter.
PotemKod:
darkstat -i eth0
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ sudo su [sudo] password for lucas: lucas-ThinkPad-T60p lucas # enter darkstat -i eth0 enter: command not found lucas-ThinkPad-T60p lucas #
Mam pytanie, dlaczego po komendzie - sudo iwconfig
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ sudo su [sudo] password for lucas: lucas-ThinkPad-T60p lucas # enter darkstat -i eth0 enter: command not found lucas-ThinkPad-T60p lucas # sudo iwconfig lo no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11abg ESSID:"UPC871669" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: 70:71:BC:25:F6:60 Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=15 dBm Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality=68/70 Signal level=-42 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:100 Missed beacon:0 irda0 no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. lucas-ThinkPad-T60p lucas #
Mam wykazany wlan0 jak gdyby bylo polaczenie bezprzewodowe, a z kolei eth0 ktore powinno miec swoje wartosci - nie istnieje?
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-08 13:36:33)
enter: command not found
:)
ilin napisał(-a):
enter: command not found
:)
O co chodzi?
Klawisz enter nie jest komendą używaną w linuksie :)
ilin napisał(-a):
Klawisz enter nie jest komendą używaną w linuksie :)
Nie rozumiem tego:
Spróbuj tak.
Kod:
sudo su
enter
Wpisz hasło enter.
Potem
Kod:
darkstat -i eth0
Zrobilem tak:
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ sudo su [sudo] password for lucas: lucas-ThinkPad-T60p lucas # darkstat -i eth0 8022: error: getaddrinfo(NULL,667) failed: Name or service not known: Device or resource busy lucas-ThinkPad-T60p lucas #
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-08 13:48:48)
Masz przejśc na roota na stałe.
Za pomocą polecenia
sudo su
Potem wklepać
darkstat -i eth0
już bez sudo.
ilin napisał(-a):
Masz przejśc na roota na stałe.
Za pomocą poleceniaKod:
sudo suPotem wklepać
Kod:
darkstat -i eth0już bez sudo.
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ sudo su [sudo] password for lucas: lucas-ThinkPad-T60p lucas # darkstat -i eth0 8022: error: getaddrinfo(NULL,667) failed: Name or service not known: Device or resource busy lucas-ThinkPad-T60p lucas #
Mam wrazenie ,że to jakiś ubuntowy babol.
Odpale na virtualnej maszynie jakieś ubuntu i zobaczę jak to tam wygląda.
Jak sprawdzę to dam znać.
O,k dziekuje i czekam.
Spróbuj bez literki f, z jakiegos pwoodu u mnie odpalany z /etc/init.d trochę inaczej reaguje, niż z palca, o czym z resztą program u Ciebie grzecznie zawiadomił.
Natomiast po odpaleniu z roota poleceniem:
/usr/sbin/darkstat --chroot /var/lib/darkstat --pidfile /var/run/darkstat.pid --no-promisc --user darkstat -i eth0 -p 667 -b 127.0.0.1
Podniósł śię bez problemu.
U Ciebie najpierw musisz wejść na roota, czyli :
sudo su
a potem w tym samym terminalu:
/usr/sbin/darkstat --chroot /var/lib/darkstat --pidfile /var/run/darkstat.pid --no-promisc --user darkstat -i eth0 -p 667 -b 127.0.0.1
I naucz się czytać, co komputer ma do powiedzenia, jak wpisujesz komendę w terminal i ją uruchamiasz uderzeniem w Enter , to system zazwyczaj wyświetla odpowiedź programu.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-08 14:14:54)
Mala dygresja - ze wzgledow "organizacyjnych" znowu jestem na laczu bezprzewodowym w zwiazku z czym musze:
- powtornie zmienic interfejs z eth0 na wlan0 w pliku konfig /w nano z roota/
- zmienic interfejs na bezprzewodowy w podanej przez Ciebie komendzie?
Dobrze mysle?
I naucz się czytać, co komputer ma do powiedzenia, jak wpisujesz komendę w terminal i ją uruchamiasz uderzeniem w Enter , to system zazwyczaj wyświetla odpowiedź programu.
Czy jest jakas pomoc do interpretacji komunikatow konsoli, czy trzeba na podstawie wlasnej wiedzy?
I jeszcze jedno male pyt - jak automatycznie zalaczac do moich postow, grafike i tekst jak Twoje
http://jacekalex.sh.dug.net.pl/gentoo.gif
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-08 14:52:55)
Zazwyczaj doswiadxzenie, chociaż takie komunikaty są adresowane do Ludzi, najczęściej w języku angielskim.
Jak jakiegoś komunikatu nie rozumiesz, to najlepiej wrzuć go - kawałek bez danych charakterystycznych jak data, godzina czy IP, w cudzysłowiu, oobk nazwy programu, w Google, jeszcze się chyba nie zdarzyło, żeby na całym świecie ktoś nie miał podobnego błędu.
W komendzie po -i jest nazwa interfejsu, na ktorym ma sluchać połączeń darkstat.
W pliku konfiguracyjnym ten sam parametr ustawia się zmienną
INTERFACE="eth0"
Ale to wszystko masz napisane w podręczniku darkstata, który wyświetlisz poleceniem
man darkstat
w terminalu.
Stopkę do postów się ustawia w ustawieniach profilu, na forum.
tak na marginesie
tutaj dwójka ludzi miała ten sam problem - co najmniej jeden z nich na ubuntu
http://linuxpoison.blogspot.com.ar/2009/12/darkstat … -traffic.html
Jacekalex napisał(-a):
Spróbuj bez literki f, z jakiegos pwoodu u mnie odpalany z /etc/init.d trochę inaczej reaguje, niż z palca, o czym z resztą program u Ciebie grzecznie zawiadomił.
Natomiast po odpaleniu z roota poleceniem:Kod:
/usr/sbin/darkstat --chroot /var/lib/darkstat --pidfile /var/run/darkstat.pid --no-promisc --user darkstat -i eth0 -p 667 -b 127.0.0.1Podniósł śię bez problemu.
U Ciebie najpierw musisz wejść na roota, czyli :Kod:
sudo sua potem w tym samym terminalu:
Kod:
/usr/sbin/darkstat --chroot /var/lib/darkstat --pidfile /var/run/darkstat.pid --no-promisc --user darkstat -i eth0 -p 667 -b 127.0.0.1I naucz się czytać, co komputer ma do powiedzenia, jak wpisujesz komendę w terminal i ją uruchamiasz uderzeniem w Enter , to system zazwyczaj wyświetla odpowiedź programu.
Poniewaz jestem teraz na sieci bezprzewodowej wlan0 to zmienilem plik konfiguracyjny , nastepnie sudo su i Twoja komenda ze zmodyfikowanym /na bezprzewodowy/ interfejsem - a oto wynik:
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ sudo su [sudo] password for lucas: lucas-ThinkPad-T60p lucas # /usr/sbin/darkstat --chroot /var/lib/darkstat --pidfile /var/run/darkstat.pid --no-promisc --user darkstat -i eth0 -p 667 -b 127.0.0.1 17589: error: getpwnam("darkstat") failed: no such user lucas-ThinkPad-T60p lucas #
"Nie ma takiego uzytkownika" - co to znaczy w praktyce? Mam dobry angielski - tylko malo obycia w komunikatach konsoli.
loop napisał(-a):
tak na marginesie
tutaj dwójka ludzi miała ten sam problem - co najmniej jeden z nich na ubuntu
http://linuxpoison.blogspot.com.ar/2009/12/darkstat … -traffic.html
Przeczytalem, i nikt nie udzielil "kraosos" skutecznej pomocy, z http://linuxpoison.blogspot.com.ar/2009/12/darkstat … -traffic.html na dobra sprawe nic nie wynika.
chodziło mi o to, że jak wspomniał ilin, to może być bug związany z ubuntu
Pokaż wyniki:
grep darkstat /etc/passwd grep darkstat /etc/group
Przecież darkstat powinien mieć sowjego użytkownia w systemie, jak na działać.
Chyba, ze w Ubuntu/Mincie jacyś wariaci paczkę przygotowali.
Jacekalex napisał(-a):
Pokaż wyniki:
Kod:
grep darkstat /etc/passwd grep darkstat /etc/groupPrzecież darkstat powinien mieć sowjego użytkownia w systemie, jak na działać.
Chyba, ze w Ubuntu/Mincie jacyś wariaci paczkę przygotowali.
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ grep darkstat /etc/passwd lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ grep darkstat /etc/group lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $
A może spróbowałbyś w jakimś debianowatym Live. Masz tu link do Knoppixa
http://ftp.uni-kl.de/pub/linux/knoppix/KNOPPIX_V7.0 … -12-21-EN.iso
aha i żebyś nie nie bał - nie instalujesz tego na dysku. Wypalasz na płycie albo wrzucasz na pendrive i masz przyjazny w pełni funkcjonalny system (debian), króry nie dotknie ci nawet dysku
Ostatnio edytowany przez loop (2013-03-08 16:16:40)
Sciaganie, wypalanie bootowalnego ISO, uruchamianie = mam przecwiczone.
super :)
To teraz jeszcze system na pendrive - żebyś mógł zmiany w systemie (np hasło do wifi) zapisywać.
dd if=/pobrany/plik.iso of=/dev/sdX
Do sdX podstaw zamiast X literę swojego pendriva np sdb
w gparted (górny prawy róg) po rozmiarze sprawdź jaką literę ma pedrive
Ostatnio edytowany przez loop (2013-03-08 16:53:37)
Na ubuntu działa bez problemu
Pokaż jaką wersje masz tego darkstat
dpkg -l | grep darkstat