Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
źle mnie zrozumiałeś
polecenie darkstat -i eth0 (powinno być sudo darkstat -i eth0)
wydaj dopiero jak podłączysz internet po kablu i zmienisz w tamtym pliku konfiguracyjnym, co z nim było tyle problemów, wlan0 na eth0.
Error - file:///usr/share/ubuntu-artwork/home/index.html
to jest jakaś badziewna strona startowa w midori, wpisz zamiast niej jakiś adres: forum.dug.net.pl
Ostatnio edytowany przez loop (2013-03-06 22:42:28)
Masz podpięty kabel pod te sieciówkę ?
masz na niej połączenie ?
Mam kabel do routera a z routera do laptopa - bezprzewodowo.
Nie chce laczyc routera z laptopem przewodowo, bo mi to nie pasuje.
Chcialem miec tego "darkstata" na bezprzewodowym laptopie.
Czy warunkiem funkcjonowania tego programu jest polaczenie przewodowe /jak przy konfigu routera?/
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-06 22:46:16)
Ale chcemy żebyś spróbował podpiąć sie po kablu do routera
albo kabel zamiast do routera - prosto w laptop
Ostatnio edytowany przez loop (2013-03-06 22:46:19)
Jak chcesz sprawdzac połączenie kablowe to musisz miec tego lapka podpietego kablem.
Ale chcemy żebyś spróbował podpiąć sie po kablu do routera
Dzisiaj to jest niewykonalne, dopiero jutro - zrobmy to jutro!
Nie chce laczyc routera z laptopem przewodowo, bo mi to nie pasuje.
tylko na próbę czy darkstat po kablu będzie działał
u mnie działa na wifi
Dzisiaj to jest niewykonalne, dopiero jutro - zrobmy to jutro!
ok
Ostatnio edytowany przez loop (2013-03-06 22:55:51)
Midori zatrybila - swietna ta strona: http://cb.vu/unixtoolbox.xhtml
Znowu bede mial kupe nauki.
@loop
tylko na próbę czy darkstat po kablu będzie działał
u mnie działa na wifi
Pewnie znowu przez pol nocy bede sie glowil dlaczego u Ciebie dziala a u mnie nie, ale tak to juz jest.
Podziekowania za dzisiaj i do jutra.
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-06 22:59:42)
instaluj debiana
jedziesz na jakimś fire-cośtam, podróbie iceweasel'a to ci strony wchodzić nie chcą :D
do jutra
Ostatnio edytowany przez loop (2013-03-06 23:01:09)
U mnie działa normalnie na Firefoxie.
Sprawdziłem darkstat na lapku i u mnie też działa bez żadnego problemu na wifi.
Sprawdź na kablu.
Jak tam zacznie działać to zaczniemy sie zastanawiać nad wifi.
Witam wczoraj niestety bylem zajety ale dzisiaj mozemy eksperymentowac dalej.
Teraz jestem polaczony na kablu.
Co dalej?
Novi-cjusz napisał(-a):
Co dalej?
Sprawdź dzialanie darkstat na interferejsie eth0
Wszystkie potrzebne informacje masz w tym wątku.
Nie będziemy od nowa tego pisać.
@illin
Zmienilem interfejs na przewodowy w pliku konfig. Sprawdzone.
GNU nano 2.2.6 File: /etc/darkstat/init.cfg START_DARKSTAT=yes INTERFACE="eth0" PORT="667" ADDRESS="127.0.0.1" DARKSTAT_OPTS="--no-promisc --user darkstat" CHROOT=/var/lib/darkstat Teraz: sudo darkstat -i eth0 Zobaczymy co wyniknie. [ Read 7 lines ] ^G Get Help ^O WriteOut ^R Read File ^Y Prev Page ^K Cut Text ^C Cur Pos ^X Exit ^J Justify ^W Where Is ^V Next Page ^U UnCut Text^T To Spell
Niestety
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ sudo darkstat -i eth0 [sudo] password for lucas: 13805: error: getaddrinfo(NULL,667) failed: Name or service not known: Device or resource busy lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $
Stoimy w miejscu
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-08 12:17:54)
Pokaż co zwróci polecenie
sudo route
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ sudo route [sudo] password for lucas: Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface default 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0 link-local * 255.255.0.0 U 1000 0 0 eth0 192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 1 0 0 eth0 192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 2 0 0 wlan0 lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $
Pokaż jeszcze
cat /etc/darkstat/init.cfg
A jak wrzucisz z palca w terminalu:
sudo -u root /usr/sbin/darkstat --chroot /var/lib/darkstat --pidfile /var/run/darkstat.pid --no-promisc --user darkstat -i eth0 -p 667 -b 127.0.0.1 -f
To też nie działa?
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ cat /etc/darkstat/init.cfg START_DARKSTAT=yes INTERFACE="eth0" PORT="667" ADDRESS="127.0.0.1" DARKSTAT_OPTS="--no-promisc --user darkstat" CHROOT=/var/lib/darkstat lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $
Ja nie mam tej linii w konfigu
START_DARKSTAT=yes
Sprawdź bez tego i sprawdź też polecenie Jacekalexa.
GNU nano 2.2.6 File: /etc/darkstat/init.cfg INTERFACE="eth0" PORT="667" ADDRESS="127.0.0.1" DARKSTAT_OPTS="--no-promisc --user darkstat" CHROOT=/var/lib/darkstat ^G Get Help ^O WriteOut ^R Read File ^Y Prev Page ^K Cut Text ^C Cur Pos ^X Exit ^J Justify ^W Where Is ^V Next Page ^U UnCut Text^T To Spell
Efekt
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ sudo darkstat -i eth0 [sudo] password for lucas: 24354: error: getaddrinfo(NULL,667) failed: Name or service not known: Device or resource busy lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-08 12:56:28)
Pokaż
sudo pgrep darkstat
Jacekalex napisał(-a):
A jak wrzucisz z palca w terminalu:
Kod:
sudo -u root /usr/sbin/darkstat --chroot /var/lib/darkstat --pidfile /var/run/darkstat.pid --no-promisc --user darkstat -i eth0 -p 667 -b 127.0.0.1 -fTo też nie działa?
Taki wynik:
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ sudo -u root /usr/sbin/darkstat --chroot /var/lib/darkstat --pidfile /var/run/darkstat.pid --no-promisc --user darkstat -i eth0 -p 667 -b 127.0.0.1 -f [sudo] password for lucas: error: argument "-f" requires parameter "filter" darkstat 3.0.714 (built with libpcap 2.4) usage: darkstat [ -i interface ] [ -r file ] [ --snaplen bytes ] [ --pppoe ] [ --syslog ] [ --verbose ] [ --no-daemon ] [ --no-promisc ] [ --no-dns ] [ --no-macs ] [ --no-lastseen ] [ -p port ] [ -b bindaddr ] [ -f filter ] [ -l network/netmask ] [ --chroot dir ] [ --user username ] [ --daylog filename ] [ --import filename ] [ --export filename ] [ --pidfile filename ] [ --hosts-max count ] [ --hosts-keep count ] [ --ports-max count ] [ --ports-keep count ] [ --highest-port port ] [ --wait secs ] [ --hexdump ] Please refer to the darkstat(8) manual page for further documentation and usage examples. lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $
ilin napisał(-a):
Pokaż
Kod:
sudo pgrep darkstat
Wyswietla mi haslo do kompa.