Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-03-03 08:38:51

karol - Użytkownik

karol
Użytkownik

munin - monitorowanie zewnętrznego routera przez snmp

Witam,
chciałem zapytać czy jest  możliwość konfiguracji munin`a tak żeby monitorował przez snmp zdalny router. Na chwilę obecną udało mi się skonfigurować wtyczkę snmp która odpytuje router pod kątem uptime i pokazuje prawidłowe wartości. Jednak pojawia się problem z samym muninem po prostu nie udaje się go dołączyć do strony głównej z urządzeniami monitorowanymi przez munina. Wygląda to na typowy problem z wizualizacją danych, brak hosta [router] w spisie urządzeń. Czy w ogóle jest taka możliwość żeby monitorować urządzenie zewnętrzne na zdalnej sieci nie mając tam zainstalowanego munin-node. Chciałem to zrobić za pomocą virtualnego węzła munin, jednak wydaje mi się że urządzenia muszą być w tej samej podsieci co prawdziwy munin-node, który odpyta router i prześle info do munin master. Jednak pewności nie mam dlatego proszę o przybliżenie tematu kogoś kto ma za sobą podobny problem.

Stopka forum