Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Chciałbym aby ekran się nie ściemniał podczas 10 minutowej przerwy pracy na komputerze. Wydaje mi się że udało mi się wyłączyć wygaszacz ekranu ponieważ, po kliknięciu na ikonkę wygaszacza ekranu pokazuje mi się komunikat:
Wygląda na to, że nie został uruchomiony program demona XScreenSaver, powiązany z ekranem ":0.0". Czy chcesz go teraz uruchomić?
Pomimo tego po 10 minutach i tak następuje ściemnienie się ekranu. Co można w takiej sytuacji zrobić? Próbowałem usuwać już różne procesy , ale to nie przynosiło zbyt dobrych efektów.. najgorsze jest w tym wszystkim to, że nawet gdy oglądam film to po 10 minutach nastąpi ściemnienie ekranu, co jest BARDZO irytujące.
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2013-01-03 22:39:33)
Sprawdź w xset q czy wygaszacz i DPMS są wyłączone. Jeśli tak, to jakieś wygaszanie widmo jak u Lorenza: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=22602 :D
EDIT: Jeszcze można zrobić obejście, tzn. zostawić daemona xscreensaver, ale wyłączyć w nim wygaszacz. ;)
Hmmm teraz nie wiem, co mi pomogło bo usunąłem całkowicie "xscreensaver" oraz "xscreensaver-data" oraz użyłem xset -dpms
xset s off . Wróciłem na kompa po 30 minutach około i nadal działał. Problem rozwiązany :)
Tylko pamiętaj, że te polecenia działają w obrębie sesji. Jeśli one pomogły, to dodaj je sobie do autostartu lub ich odpowiedniki do konfiguracji Xorga.
Strony: 1