Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam jeszcze jedną sprawę a nie chcę bezsensu robić nowego tematu(chyba, że będę musiał), sprawa ma się tak, niektóre programy notorycznie gubią dźwięk. Pidgin miał go tylko zaraz po instalacji mimo kombinowania w ustawieniach nie udało mi się przywrócić mu dźwięku, w skype po każdym reboocie muszę kombinować z ustawieniami a w wine jak dotąd dźwięk działał tylko raz, system przy instalacji krzyczał mi coś o niewolnym firmware myślicie, że może być to wina jego braku?
Co do karty dźwiękowej(swoją drogą nie wiem czy ona przypadkiem nie jest realtek'a):
miziak@debian:~$ lspci | grep Audio 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 06) 01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GF106 High Definition Audio Controller (rev a1) miziak@debian:~$ cat /dev/sndstat Sound Driver:3.8.1a-980706 (ALSA v1.0.24 emulation code) Kernel: Linux debian 3.2.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.2.32-1 x86_64 Config options: 0 Installed drivers: Type 10: ALSA emulation Card config: HDA Intel at 0xfbff8000 irq 46 HDA NVidia at 0xf9ffc000 irq 17 Audio devices: NOT ENABLED IN CONFIG Synth devices: NOT ENABLED IN CONFIG Midi devices: NOT ENABLED IN CONFIG Timers: 31: system timer Mixers: NOT ENABLED IN CONFIG
Zrób zrzut danych skryptem
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=164151#p164151
Będzie więcej info.
Masz tam dwie karty.
Zakładam ,że prawidłowo w kolejności się ustawiły.
Pulseaudio: Installed - Yes (/usr/bin/pulseaudio) Running - Yes
Wietrzę jego sprawkę.
Wspominałeś o skype i wine.
Te programy się z nim nie lubią.
Jest Ci to pulseaudio do czegoś potrzebne ?
W sumie nie, chyba samo jako jakaś zależność się zainstalowało, mam rozumieć wywalić?
Może na początek zabroń mu się uruchamiać :)
chmod -x /usr/bin/pulseaudio
Potem zrestartuj kompa.
Melduj co będzie.
Miziak napisał(-a):
Mam jeszcze jedną sprawę a nie chcę bezsensu robić nowego tematu(chyba, że będę musiał)
Zakładając nowy wątek nie zmieniłeś nawet treści wiadomości?