Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Ktoś może mi wytłumaczyć czy da się to zrobić na jednej karcie graficznej i jak to działa?
Sznurek: https://www.youtube.com/watch?v=L_g7ZBMWoLk
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Rzuć okiem na to:
http://wiki.xen.org/wiki/Xen_VGA_Passthrough
Tzn co chcesz zrobić? Jak widzisz to jest możliwe i osiągalne nie wiem czy Panowie z onlive używają xena ale na pewno ładnie spięli chmure obliczeniową ładnie zrobili stream przez neta co daje www.onlive.com
Witam,
chmuri, chcę zrobić kilka maszyn wirtualnych tak jakby każdy miał swój komputer i określone zasoby po najniższych kosztach prądu.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Witam,
To będzie w domu, po prostu po przedłużaczach dam to wszystko max 8 metrów od serwera.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Witam,
Raczej net nie ale sieciówki to tak, bo widzę w ofercie ISP max 100 mbit/s symetryk.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
To że to będzie działać to jest pewne, ale najgorszy temat jest z dźwiękiem i obrazem. Dawno dawno temu w podstawówce był taki myk zrobiony że na serwerze z Windowsem NT 4.0 był postawiony TFPT serwer i z niego 20 komputerów miało Windowsa Xp. Wszystko ładnie śmigało z tym że nie miało wspólnej grafiki bo każdy komputer miał płytę procesor ram :). W twoim wypadku może to działać z tym że nie testowałem tych tematów w multimediach, owszem jest opcja wydzielenia karty sieciowego muzycznej portu szeregowego itp. ale na zwykłych łączach poprzez RDP działa spoko z tym że płynność np Youtuba jest nie dochodzi do 20 klatek. Możesz na próbę zobaczyć jak to będzie latać lokalnie.
chmuri, chcę zrobić kilka maszyn wirtualnych tak jakby każdy miał swój komputer i określone zasoby po najniższych kosztach prądu.
Na moje oko, jak VM ma dostać własną kartę graficzną i muzyczną, to do 5 maszyn musi być pięć kart VGA i pięć muzycznych.
Muzyczne są na usb to nie problem, ale graficzne, to troszkę inna para kaloszy.
Grafika na usb będzie miała sens przy usb3, a i tak żaden chipset nie obrobi 4 lub więcej kart graficznych USB3.
Więc zakładam, że "takie rzeczy, to raczej w bajkach".
Kiedyś, bardzo dawno temu było takie rozwiązanie na Windows, karta na PCI - w niej 4 grafy, 4 muzy i porty myszek i klawiatur, i wszystko wisiało na jednym systemie, tworząc wirtualne pulpity.
Była z tego niezła awantura prawna, jak się okazało, że jedna licencja na program jest używana na maks ośmiu stanowiskach. :D
Potem sprawa z przyczyn prawnych chyba umarła śmiercią naturalną.
Produkowała takie karty chyba firma Longshine - albo jakaś o podobnej nazwie.
W każdym razie obecnie jest to bardzo mało realne.
Niestety jacku zapraszam na żywy przykład www.onlive.com które w szybkim tempie urealnią wizję torrentow;)
Niestety, na ślitaśnym filmiku onlive widzę cały batalion urządzeń mobilnych, które mają własne procesory, własne grafik i własne interfejsy, (z wyjątkiem telewizora?). i oczywiście promocja za $49.99.
A z reguły akwizytorom nie wierzę :D
Drugi filmik, dostęp do 200 gier online za $9,99/mies.
Tryb multiplayer znam z Quake, to też żadna nowość, tylko teraz akwizytorzy i marketoidy mają nowe modne słówko "cloud", i cudem techinki jest system, w którym pacjent nie wie, co jest na dysku, a co na jakimś serwerze diabli wiedzą gdzie, co może jest nawet fajne, póki nie chcemy skutecznie usunąć jakichś informacji, i nie okazuje się, że nawet nie wiemy, gdzie i w ilu kopiach się te dane znajdują.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-11-22 18:28:57)
No mają własne procesory jak chcesz bez procesora i grafiki coś wyświetlać?:) Temat jest prosty jak na konsoli klikasz i grasz obraz jest stremowany do Ciebie masz do dyspozycji swoją klawiatura myszkę bądź pada i grasz nie patrzysz się na parametry tylko włączasz i grasz. Właśnie taka technologia klastrowa jest dość interesująca bo moc grafik jest rozłożona na użytkowników którzy odbierają stream z tą różnicą że mogą używać kontrolera.
Co w niczym nie zmienia faktu, ze Xen (a także OpenVZ, KVM czy LXC) i związany z nim filmik z pierwszego postu, to troszkę inna bajka.
Jacekalex napisał(-a):
Co w niczym nie zmienia faktu, ze Xen (a także OpenVZ, KVM czy LXC) i związany z nim filmik z pierwszego postu, to troszkę inna bajka.
Masz w 100% racje:).
@Torrentow zrób testy i napisz jak wypadło.
Ostatnio edytowany przez chmuri (2012-11-22 21:40:38)