Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
1. Tuż przed pytaniem o hasło wyskakuje mi zawsze coś w stylu, że moja VG i poszczególne LV nie zostały odnalezione. Po wpisaniu hasła wszystko jest ok , tylko zastanawiam jakim cudem przed podaniem hasła system widzi co jest w środku zaszyfrowanego kontenera (bo musi przecież to widzieć skoro wypluwa że nie znalazł konkretnie po imieniu takiej to a takiej VG i takich to a takich LV).
Dzieje się tak zarówno po ręcznym skonfigurowaniu encrypted lvm jak i po skorzystaniu z debianowego przewodnika. O co w tym chodzi?
2. Przy wyłączaniu systemu zawsze wyskakuje czerwony "failed" przy pozycji "stopping early crypto disks" - czy tak powinno być? Czy nie grozi to jakimś uszkodzeniem danych? A może trzeba coś dodatkowo zrobić przed zamknięciem systemu?
3. Czy są jakieś różnice pod względem bezpieczeństwa pomiędzy scenariuszami encrypted lvm a zwyczajnie szyfrowane partycje? Nie chodzi mi o kwestię, które partycje szyfrować a których szkoda. Załóżmy że mamy dwóch wheezych : jeden cały w szyfrowanym lvm a drugi cały zaszyfrowany partycjami - są jakieś różnice w bezpieczeństwie?
Strony: 1