Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Dwa pytania:
1. Poszukując rozwiązania pewnego problemu zrobiłem upgrade php z wersji 5.3.8 do 5.3.17. (z paczek z dotdeb.org). Co prawda problem leżał gdzie indziej i został rozwiązany, ale w wersji php która mam teraz jest stwierdzony bug z restartem procesów php-fpm. (dość uciążliwa sprawa)
Czy jest możliwość powrotu do 5.3.8 ?
2. Jeżeli chciałbym własnoręcznie skompilować php, to muszę odinstalować tego z paczek? Jak się do tego zabrać, żeby sobie nie zrobić bigosu ?
Dzięki,
Tomek
Cofnąć do wersji z oficjalnego repo Debiana się da. Ale 5.3.8? Na pewno o tę wersję chodzi? W stable jest 5.3.3: http://packages.qa.debian.org/p/php5.html
Bo to było z dawien dawna instalowane z repozytorium dotdeb.org. Nie wiem, czym się wtedy konkretnie kierowałem. php-fpm ?
A jak powinienem downgrade zrobić ? Ustawić oficjalne repozytoria i zainstalować ponownie ?
A masz jeszcze coś instalowane spoza oficjalnego repozytorium stable Debiana? Jeśli nie masz to można wszystko ładnie zrównać do oficjalnego repo na wpisie:
Package: * Pin: release a=stable Pin-Priority: 1100
Zostawiasz tylko oficjalne repozytoria, dodajesz ten wpis do /etc/apt/preferences i dajesz:
apt-get dist-upgrade
Jeśli masz inne pakiety spoza repo Debiana i chcesz je zachować, to lepiej tylko php przez aptitude cofać, coś w stylu:
aptitude install php~i/stable
Nginx'a + APC i raczej tyle.
A jak z własnoręczną kompilacją ? Ciężki temat przy php z paczek ?
Chodzi o dodanie jakichś patchy? Myślę, że najlepiej byłoby w takiej sytuacji przebudować oficjalne pakiety Debiana, a jeśli do tego dochodzi zmiana wersji, to przynajmniej użyć ich jako bazy. Wtedy swoimi pakietami zastąpiłbyś po prostu te z oficjalnego repozytorium. Kompletnie się jednak na tym nie znam (zawsze unikam kompilacji :)), także nie pomogę niestety.
Własnoręcznej kompilacji nie polecam, chociaż wykonalne.
Raczej wypakuj sobie stage Gentoo, zmerguj php i moduły z pear/pecl, i masz gotowego chroota z php-fpm.
Stabilna w tej chwili wersja, to 5.3.15.
Php-fpm działa, zamiast APC radzę xcache.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-10-11 20:10:46)
php fpm zastąp spawn-fcgi
A to prosiłbym jeszcze o radę, dlaczego xcache a nie apc i spawn-fcgi zamiast php-fpm :)