Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam taki problem, otóż postawiłem sobie server samby, jest widoczny, zarówno na komputerze z windowsem jak i linuxem.
Dodałem użytkownika "sqrtek" za pomocą polecenia smbpasswd, dałem mu hasło, uaktywniłem go, ustawiłem opcję remote..
Gdy próbuję wejść do katalogu logi z serwera, podaje nazwę(sqrtek), domenę(d3s-server), hasło: *****, i nie chce mi wejść...
Jedyne co mnie zastanawia, czy właściwie ten użytkownik jest skonfigurowany, bo w konfigu mam dane "smb passwd file = /etc/samba/smbpass"
A w tym pliku żadne hasła ani nic nie są zapisywane :/ nie wiem czy to tak ma być czy nie..
Kolejna sprawa, może to chodzi o źle ustawioną domenę?
w /etc/resolv.conf mam: nameserver 127.0.0.1 d3s-server. w pliku /etc/mailname s3ba-host, a w pliku /etc/hostname d3s-server..
Katalog Publiczny "zasób" za to działa bez problemu.
A oto konfig smb.conf:
[Global] comment = Polaczenie.. workgroup = GRUPA_ROBOCZA netbios name = Serwer Plików server string = Serwer d3sa security = share browseable = yes debug level = 2 debug timestamp = no timestamp logs = True max log size = 5000 encrypt passwords = yes null passwords = false smb passwd file = /etc/samba/smbpass log file = /var/log/samba/log.%m host allow = 192.168.100 192.168.101 time server = True preserve case = yes strip dot = no hide dot files = yes domain logons = yes domain master = yes preferred master = yes local master = yes [zasob] create mode = 0700 comment = zasob path = /home/zasob/ public = yes writable = yes create mask = 0777 directory mask = 0777 force user = nobody force group = nogroup available = yes [Logi serwera] comment = folder z logami path = /var/log/ public = no writable = no guest ok = no browseable = yes security = user force user = sqrtek valis users = sqrtek
Z góry dziękuję i bardzo wdzięczny będę za pomoc, bo trochę nad tym stanąłem i nie wiem co dalej..
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-09-12 13:42:54)
Oprócz samych uprawnień limitowanych przez sambę, obowiązują też systemowe uprawnienia dostępu do plików i katalogów, a raczej zwykły user nie powinien tam mieć zbyt wielkich praw. Można wymusić użycie root-a poprzez force user = root, po wcześniejszym dodaniu do samby, ale mimo że użytecznie to nie jest bezpieczne.
PS. Opcje security można stosować tylko w sekcji [global], poczytaj manual http: //www.samba.org/samba/docs/man/manpages-3/smb.conf.5.html i korzystaj z programu testparm testującego smb.conf
Trochę pozmieniałem w tym moim konfigu:
[Global] workgroup = workgroup netbios name = nazwa server string = Serwer Plikow security = user encrypt passwords = yes browseable = yes time server = True smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd os level = 64 preferred master = yes domain master = yes local master = yes domain logons = yes preserve case = yes hide dot files = yes [zasob] path = /home/zasob/ comment = zasob plikow read only = no guest ok = no valid users = user1 user2 user3 browseable = yes [Logi] comment = folder z logami path = /var/log/ public = no writable = no guest ok = no browseable = no force user = root valid users = root
Przekonwertowałem /etc/passwd za pomocą mksmbpasswd , aktywowałem użytkowników, zmieniłem ten config na następujący, i działa :) może komuś się kiedyś przyda.
Mam jeszcze pytanie, czy dałoby się tak zrobić aby do folderu zasób dostęp był publiczny i każdy miał tam dostęp bez podawania hasła ani niczego, a do logów dostęp miał tylko root jak jest w tej chwili?
Edit://
W sumie pytanie było nie potrzebne :x wystarczy guest ok = yes i działa, następnym razem zastanowie się kilka razy zanim zadam pytanie..
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-09-12 17:21:29)
Strony: 1