Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie,
Mam kartę dźwiękową na USB, taki mały patyczek:
Bus 004 Device 002: ID 0d8c:000c C-Media Electronics, Inc. Audio Adapter
Wiem, że na pewno działa na Linuxie, gdyż kiedyś używałem jej. Problem w tym, że nie wiem jak zmusić system do ignorowania zwykłej karty dźwiękowej i przerzucenia wszystkiego na ten patyczek. Dzięki za wskazówki :)
Ostatnio edytowany przez Gabriel (2012-08-17 00:39:51)
Ustawiasz wyjście na tą kartę w /etc/asound.conf - na forum masz chyba ze setkę przykładów, np:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19619
**** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: Intel [HDA Intel], device 1: STAC92xx Digital [STAC92xx Digital] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: ATI HDMI [ATI HDMI] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 2: default [C-Media USB Headphone Set ], device 0: USB Audio [USB Audio] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
Dobrze, na podstawie tego pliku tworzę plik .asoundrc w moim katalogu /home - nie jestem tylko pewien jego treści, czy zmieniam tutaj jakieś numerki? Czy coś jeszcze mam zrobić, gdyż dźwięk cały czas leci przez głośniki.
pcm.!default { type hw card 2 device 0 } ctl.!default { type hw card 2 }
Być może problemem jest to, że zarówno karta na USB jak i w notebooku mają Device 0? W tym wypadku można zmienić jakoś numery tych kart? Może, żeby nie wyłączać karty (chciałbym czasem na głośniki jednak się przerzucać).
Ostatnio edytowany przez Gabriel (2012-08-17 00:28:09)
Gabriel napisał(-a):
Być może problemem jest to, że zarówno karta na USB jak i w notebooku mają Device 0? W tym wypadku można zmienić jakoś numery tych kart? Może, żeby nie wyłączać karty (chciałbym czasem na głośniki jednak się przerzucać).
Zdaje się, że powinna wystarczyć zabawa w jakimś mixerze dźwięku, ale pewien nie jestem.
Problem rozwiązany, steruję tym przez ten plik asoundrc
Dzięki za odpowiedzi