Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-07-31 03:52:37

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Cgroup -limitowanie procesów, ktokolwiek widział lub wie....

Wtam

Bardzo obiecujaco wygląda interfejs cgroup, odstępny od jakiegoś czasu w kernelu.
W sumie konfiguracja niby banalna, można limitowąć procek|pamięć|priorytet sieciowy bezpośrednio dla każdego procesu z osobna, po protu  miód malina.
http://www.mjmwired.net/kernel/Documentation/cgroups.txt
http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Improve_responsiveness_with_cgroups

i tylko nie udało mi się wyczaić, jak w cgroups można ustawić, aby wszystkie procesy fork i exec były objęte limitem rodzica.

Dla testu odpalilem  basha, pid tego basha dodalem do cgroup jako osobny task, dodalem śmieszny limit cpu.share - 10 (podobno liczone 10/1024 czyli około 1% max) niby wszystko działa.
Ale jak odpaliłem w tym bashu proces cat /dev/urandom >/dev/null, to ten już zajął caly rdzeń procka, co znaczyłoby, że limity dla basha nie rozciagają sie na procesy potomne.

A ja nie wyczytalem w całej dokumentacji, jaką widzialem,
jak ustawić proces w cgroup, żeby automatycznie dany limit objął wszystkie procesy fork i exec, ktrótko pisząc, żeby całe "potomstwo" odziedziczylo limity procesu rodzica.

Czy ktoś nie orientuje się, jak zrobić w cgroup ograniczenie  dla grupy procesów, tzn: rodzica, i procesów potomnych, z ustanowionym jednym grupowym limitem cpu czy pamięci?
Aby procesy potomne lądowaly samoczynnie /cgroup/folder/$PID/tasks

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-31 04:54:12)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Stopka forum