Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam chyba dość nietypową potrzebę.
Chcę nadawać statyczne adresy IP bazując na przekazany hostname.
Jestem w stanie zapewnić unikatowość i jednoznaczność przypisania podanego hostname.
To co do tej pory wymyśliłem to tworzenie class:
class “FooBar” { # match if ( substring(option host-name,0,6) = “foobar”); match if (option host-name = “foobar”); }
a potem przypinanie do pool'a:
pool { allow members of “FooBar”; range 192.168.0.90 192.168.0.90; }
Nie jestem pewien czy zadziała taki pool jednoelementowy, ale pomimo tego, czy nie ma bardziej eleganckiej/prostej wersji?
Czy nie wygodniej, zamiast ustawiać hostname, ustawić statycznie sieć w kompach,
i puścić je bez dhcp?
Albo raz puścić wolno kompy niech sobie losowo wybiorą numery IP, żeby potem im te numery przypisać na stałe?
W /var/lib/dhcp/leasses ląduje wszystko co trzeba do takiej akcji.
Albo zapuscić arpwatch żeby pozbieral adresy?
Czy choćby arpscan? - zrobi to samo.
Względnie wprowadzić jakiś sposob uwierzytelnienia do sieci, z użytkownikiem i hasłem, przez radiusa, wykonalne przy pppoe, czy w dhcp, nie wiem.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-11 10:56:46)
Chodzi mi o koncentrator VPN. Chciałbym aby pytał istniejącego DHCP o adresy dla tuneli, w hostname przekazywałbym np.: username.
Więc odpada statyczne przypisanie do komputera, logowanie kto był pod danym adresem też mam.
Chodzi mi o przypadek, kiedy musiałbym ograniczać dostęp per IP.
Idź lepiej do prokuratora na przesłuchanie :D
Najpierw hostame w dhcp, teraz jakiś koncentrator vpn, ani słowa jaki, i jaki rodzaj vpn, czy to pptp, czy ipsec czy openvpn, czy vtun, czy l2tp, czy cisco czy co innego.
O tym, jak jest uwierzytelniany tunel vpn, też ani słowa.
Widzisz tu gdzieś wróżkę albo chociaż szklaną kulę?
Bo na razie widzę tylko takie rozwiązanie.
A jakie znaczenie ma co to za koncentrator?
Pytam o bardzo konkretną sprawę: urządzenie w sieci wysyła zapytanie do DHCP, w opcjach jest między innymi opcja numer 12 i ciąg znaków.
Chce na podstawie tego ciągu znaku DHCP przypisywało adres IP. Zamiast na podstawie adresu MAC zrobić to na podstawie option 12.
Ma znaczenie, bo do takich rzeczy zazwyczaj nie używa sie dhcp, tylko radiusa.
Wtedy radius odpowiada za uwierzytelnienie pacjenta, po czym w atrybutach przekazuje doddatkowe parametry, jakie mu ustawisz w bazie danych.
I tylko pozostaje pytanie, czy koncentrator vpn potrafi te atrybuty przeksztalcić w dzialanie.
I czy przypadkiem ten koncentrator nie ma takiej wbudowanej opcji, bo koncentratory VPN (jak np Cisco czy Checkpoint) zazwyczaj mają bardzo szeroki wachlarz parametrów do ustawienia w ich własnych konfiguracjach.
Juniper.