Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-07-10 10:57:00

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Czy ten wiatrak wjedzie do tej obudowy?

Witajcie!
Chodzi o to, że kupiłem sobie cały nowy komputer w częściach - paczka już do mnie idzie, a niestety chyba zrobiłem to w nieco nieprzemyślany sposób :)

Dlatego mam pytanie, czy waszym zdaniem, na wasze oko, ten wiatrak http://www.proline.pl/?p=TR+HR-02+MACHO+REV2 wjedzie na szerokości do takiej obudowy: http://www.proline.pl/?p=SPC+BRUTUS+BT-410
Tak sobie myślę, że nie wejdzie zastanawiam się, czy w ogóle przymierzać, czy od razu wymienić tą obudowę na szerszą i nawet nie próbować.
Jeżeli ktoś się czuje na siłach wizualnie to ocenić, czy ta obudowa nie będzie za wąska, proszę o sugestie. Może ktoś jest w stanie to ocenić na podstawie podanych wymiarów sprzętu.
Części jeszcze nie mam,  ale mam nadzieję, ze wejdzie chociaż na milimetry :)

Tu są dokładniejsze wymiary wiatraka http://aac.com.pl/thermalright-hr02-macho-rev2,produkt,1019.html

Ostatnio edytowany przez marg1 (2012-07-10 11:01:55)

marg1@jid.dug.net.pl
Linux User Registration Number: #488674
CISCO CCNA Alumni :)

#2  2012-07-10 11:06:44

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Czy ten wiatrak wjedzie do tej obudowy?

Powinien wejść  być może na styk, zakładając, że płyta do obudowy ~6 mm mm,grubość płtyy z podstawką? jakieś 5 - 8 mm i grubość procka 4 - 7 mm, wychodzi razem maks 21 mm + ten potwór 162 - razem 183 + blachy, a obudowa ma 182?   trzeba było w sklepie zapytać.
Brakuje niby 3 mm przy wartościach maksymalnych, ale przy minimalnych wchodzi
bez problemu, a wysokości oceniam na psi nos, nigdy nie zastanawiałem sie nad takimi rozmiarami.

Ale  przynajmniej nareszcie będziesz miał na czym szybko Gentoo kompilować :DDDDD

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-10 11:20:35)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2012-07-10 11:09:57

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

No, teraz zobaczyłem, ze na tej drugiej stronie, którą podałem jest rysunek z dokładnymi wymiarami i też mi się zdaje, że wejdzie.
Wszystko dlatego, że brat sam pozamawiał graty ale nie zamówił pudła i musiałem je sam dokoptować do zamówienia i zrobiłem to na pałę :)

marg1@jid.dug.net.pl

#4  2012-07-10 11:23:20

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Problem jednak jest:

Obudowa kompatybilna jest z schładzaczami CPU o wysokości do 155mm....

Sznurek: http://www.proline.pl/?p=SPC+BRUTUS+BT-410
Na przyszłosć radziłbym do coolerów Thermaltake o takich gabarytach brać obudowę Thermaltake, wtedy na pewno wejdzie.  :D

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-10 11:45:29)

#5  2012-07-10 11:28:36

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Obudowa ma 182 mm. Tu jest filmik z tej obudowy - 410 http://www.youtube.com/watch?v=1KJyjrwJ2KU 
Na tym dokładniejeszym rysunku widać, że cały radiator od stopki ma 162 mm, więc zostaje 2 cm do blachy obudowy czyli na styk powinien wejść.
Procek ma 8 rdzeni, więc na genoo w sam raz, ale to nie bedzie komp na linuksy :)

No **** mać, spróbuje pomierzyć dokłądnie, czy wejdzie, jak nie to wymienię obudowe - mam nadzieję, że się będzie dało ją wymienić :/

350 za skrzynkę to troche za dużo jak na mój gust :)

Ostatnio edytowany przez marg1 (2012-07-10 11:34:54)

marg1@jid.dug.net.pl

#6  2012-07-10 11:36:20

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

162 to on może i ma, ale przcież nie wstawiasz go między 2 blachy tylko dodaj wysokość pod pĸytą główną, samej płyty i procka z podstawką.
W dodatku  182 to jest na zewnątrz, wewnątrz masz ze 2 mm mniej, a jak Ci ten grat zahaczy o ramkę pólki zasilacza (u mnie prawdopodbnie by zawadził),  to jesteś utopiony.
generalnie, jak birzesz w Proline, to mogłeś popytać, w Gliwicach przy dworcu mają sklep, w Katowicach też, takze ni byłoby tego wątku.
Do 8 jajowego procka i wypasionego kompa  wziąłbm solidniejszą obudowę, np  Cooler Mastera albo Thermatake, bo ta mi wygląda niezbyt ciekawie.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-10 11:38:18)

#7  2012-07-10 11:40:07

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Co to jest ramka półki zasilacza? Zasilacz tu nie ma nic do rzeczy bo jest montowany na dole, Zobaczę jeśli minimalnie nie dotknie do blachy to zostawię. Bo już to widzę, że może być problem z wymianą tej obudowy w tym prolinie...
Tak naprawdę obudowa jest rylko pudłem a ja musże kupić, bo ta moja obecna jest już niekompletna.
Wymiary radiatora są takie:
Wymiary radiatora: 112(Szer) x 140(Gł) x 162(Wys) mm

Na rysunku widać, ze wymiar, który nas interesuje to 140 mm...

Ostatnio edytowany przez marg1 (2012-07-10 11:47:53)

marg1@jid.dug.net.pl

#8  2012-07-10 11:47:50

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Faktycznie, ta ma na dole, nie zauważyłem.
ja mam na górze, fajną pulęczkę na zasilacz, i  w gruncie rzeczy uważam to za znacznie lepsze rozwiązanie.
Zasilacz na dole bedzie zapierzal jak odkurzacz, i łapał syf wyraźnie szybciej, niż  30 cm wyżej.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-10 11:48:49)

#9  2012-07-10 11:48:16

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

A nie źłe gadam 162,05 no zobaczymy - ja myśłę, że na upartego on wlezie :)
Tak teraz patrzę, ze te nowsze obudowy wszystkie mają zasilacz na dole...

Ostatnio edytowany przez marg1 (2012-07-10 11:53:16)

marg1@jid.dug.net.pl

#10  2012-07-10 11:59:55

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

marg1 napisał(-a):

A nie źłe gadam 162,05 no zobaczymy - ja myśłę, że na upartego on wlezie :)
Tak teraz patrzę, ze te nowsze obudowy wszystkie mają zasilacz na dole...

Masz jakiś telefon?
Bo jeśli tak, to łap za słuchawkę, i wiooooo,  do Proline zapytać.
Bo ja widzę, ze on może wejsć, ale nie musi, a ten podpis o max wys 155, to nie bombka na choince, tylko opis.
Poza tym na upartego nie możesz cisnąć procka do plyty, bo możesz wygiąć plytę - i spowodować np mikropęknięcie, albo spowodować nieprawidłowy rozklad nacisku na podstawce procka, a to też może wyjść czkawką.....

#11  2012-07-10 12:46:55

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Nie chodzi o ciśnięcie na upartego. Proline mówi, że zabraknie 5 mm. No cóż, nie potrzebnie kupowałem na necie bo teraz bedzie problem ja to znam, w bytomiu najprawdopodobniej nie wymienie...

marg1@jid.dug.net.pl

#12  2012-07-10 14:24:12

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Ponieważ zakupiłeś zdalnie, możesz zwrócić bez podawania powodu. Byle nie rozpakować.

Kosztów przesyłki (podwójnych, bo musisz odesłać) jednakże nie dostaniesz.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#13  2012-07-10 18:10:27

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Powiedzieli, że nie ma problemu, że mam przyjechać i oni dopasują jakąś obudowę w tej samej cenie i bedzię ok.
Jednakże jak sie taki wiatrak montuje to ja nie mam zielonego pojęcia ale przypuszczam, że jak mi to gość wytłumaczy to jest banalnie proste :)

marg1@jid.dug.net.pl

#14  2012-07-10 19:35:56

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

nie czytałem wszystkiego ( tylko pierwsze 4 posty )
- buda dobra za te piniadze, dobra konstrukcja ( prawde mówiac chyba najlepsza "nowa" jaką można kupić, ale to kwestia zalozen, minusem w tym przypadku są chujowe blachy, przynajmniej takie wrażenie odniosłem ), ale przydało by się kupić jeszcze jeden cooler, ja bym dał go w "komin" i zakeił jeden otwór wencylacyjny ( i wszystkie inne które wydają się zbędne ), są dwa powody, lepiej mieć podciśnienie w obudowie, jak masz więcej wiatraków wylotowych to powietrze samo zassa sie do srodka , tutaj istotne jest któredy sie "zassa", bo bedzie wchodzilo do środka wszystkimi otworami, a to oznacza dużo kurzu w srodku, no i mniejszą prędkość obiegu powietrza.

- cooler raczej wejdzie, nie jest to "wysokie " czy "duze chłodzenie", raczej "standardowe" :]

producenci robia tak coolery zeby wchodziły do możliwie największej ilości obudów ( i tylko do totalej pasci nie zmiesci sie cooler ), z prostej przyczyny, zeby ludzie je kupowali :]

Ostatnio edytowany przez gindek (2012-07-10 19:39:33)

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#15  2012-07-10 20:04:45

copowieryba - Użytkownik

copowieryba
Użytkownik

oj tam, oj tam, wziąłbyś młotek to by wlazło :D

#16  2012-07-10 21:02:55

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

TU chodzi o to, czy wiatrak do obudowy spasuje. Nie spasuje, wiem to bez otwierania obudowy. Więc jutro zamienię ją zapakowaną i nie ruszaną.
Osobiście uważam, że montaż zasilacza na dole to głupota, ale co można poradzić.  Widzę, że większość nowych obudów jest taka.  Ta miała przynajmniej filtry przeciwpyłowe.
Wymienię ją najprawdopodobniej na taką http://www.proline.pl/?p=CC+X-73+PURE+BLACK Proline twierdzi, że do tej już na pewno wejdzie bo mam 200 mm szerokości. Poza tym kosztuje tak samo, więc nie będzie problemów.
I ma już USB 3.0 z przodu, a ja już je mam na płycie a także ma wszystkie knefle u góry, to jest dla mnie dobre bo trzymam kompa na glebie :)
W ogóle pytał mi się czy ja chce oddać czy wymienić te obudowę, bo jeśli nawet oddać to nie ma problemu. Tzn. powiedział, że kazali im realizować takie zwroty zakupione przez internet, chociaż mają z tym kłopot gdyż proline.pl i proline sklep gdziekolwiek to tak naprawdę dwie różne firmy. Dlatego najlepiej kupować u nich w oddziałach a nie przez sklep internetowy.

A co do tego wiatraka to naprawdę pierwszy raz takie coś widziałem na oczy, trzeba fakultet skończyć żeby zamontować podstawkę - śróbków i podkładków od cholery, ale w pół godziny dałem radę :)
I cooler montowany do radiatora na 2 drutach? Ciekawe, jak to się sprawdzi :)

Ad vocem - nie wejdzie gdyż barkuje 5 mm, a to wystarczy aby nie domknąć blachy :)

Ostatnio edytowany przez marg1 (2012-07-10 21:05:21)

marg1@jid.dug.net.pl

#17  2012-07-10 21:30:23

gindek
Zubr, bydle na etacie.

dali "gumkI" albo podkładki pomiedzy "radiator" a sam wiatrak ?

takie montowanie na "drucikach" jest bardzo popularne już od dawna 95% wiatarków "tower" ma tego typu konstrukcje.

Widziałem tą bude , macałem , głaskałem , rozkładałem i składałem, jakoś mi się w głowie nie mieści że chłodzenie tam nie wejdzie XD. No ale nie będe się kłucił.

wiatrak zasilacz ( xd )  jest na dole bo na dzień dzisiejszy nie jest to największe źródło ciepła w obudowie, a kiedy jest u góry utrudnia odprowadzanie gorącego powietrza.
u mnie ze zwykłym GeForce 8800gt obudowa była bardzo ciepła raptem po godzinie ( a w budzie miałem 4 coolery, dwa wlot, dwa wylot ) , baaa była na tyle ciepła że grzałem na niej stopy :D.

To co mówiłem o wiatraku żeby dokupić tyczyło się wiatraków do wentylacji obudowy, a nie chłodzenia na procesor :P

Ostatnio edytowany przez gindek (2012-07-10 22:17:05)

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#18  2012-07-10 21:37:58

copowieryba - Użytkownik

copowieryba
Użytkownik

Osobiście uważam, że montaż zasilacza na dole to głupota

dlaczego? z fizyki powinieneś pamiętać, że na dole występują ruchy zimnego powietrza, nawet czuć to stopami więc ma to jakieś uzasadnienie

#19  2012-07-10 22:27:53

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

gindek napisał(-a):

dali "gumkI" albo podkładki pomiedzy "radiator" a sam wiatrak ?

Jakieś 4 podkładki mi zostały, a robiłem ściśle według schematu, nigdzie nie zapomniałem ich wsadzić, więc może one mają iść tam? na rysunku tego nie widać... http://www.thermalright.com/products/index.php?act= … 39&id=178

A jeszcze jedno, w którą stronę on powinien być zamontowany wiatrakiem? W górę, czy w dół płyty? Jeśli w ogóle teraz już dobrze pamiętam te dwie możliwości...

Ostatnio edytowany przez marg1 (2012-07-10 22:29:38)

marg1@jid.dug.net.pl

#20  2012-07-10 23:06:22

gindek
Zubr, bydle na etacie.

no na rysunku faktycznie nie ma , ale to nic nie znaczy :P
producenci daja takie "wypychacze" pustych przestrzeni, gdyby wspomniane druciki nie utrzymywały dostatecznie mocno wiatraka, to wpadał by w dragnia przy wysokich obrotach obijał się o radiator i produkował bliżej nie określone dźwięki :]. Z resztą nawet jeżeli przylega bardzo dobrze to wciąż może się tłuc, dlatego są takich pochłaniacze.

wiatrak dobrze żeby wiał do wylotu z obudowy, czyli albo w górę ( wiatrak zamontowany na dole ) albo w lewo ( czyli wiatrak zamontowany po prawej stronie ).

umiejscowienie wiatraka na dole czyli żeby wiał od dołu go góry obudowy jest bardziej naturalne, jednak ja u mnie nie zauważyłem różnicy pomiędzy czym czy wiał
dół -> góra
czy
prawo -> lewo
Obudowa jest jednak małym ośrodkiem, a samo chłodzenie małą powierzchnią , tutaj bardziej istotne jest żeby nagrzanego powietrza nie kierować spowrotem do budy ( ruch konwekcyjny czyli "fizyka" jest o wiele wolniejszy od ruchu wymuszonego, jest to jeden z dwóch czynników dla których stosujemy wymuszony obieg powietrza, drugim jest fakt że zdolność przewodnosci cieplnej cieczy ( czyli powietrza ) zależy od prędkości , tutaj jedna uwaga na dzien dzisiejszy nie jestem pewien czy moge użyć sformułowania "zdolność przewodnosci cieplnej " , brzmi to troche ... hmm chujowo )

Ludzie popełniają często błąd montując wiatraki na odwrót :] ( tz. zamonujesz go po prawej  i tak żeby wiał w ... prawo , no jest to delikatnie bez sensu :D )

#21  2012-07-11 05:22:55

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

copowieryba napisał(-a):

Osobiście uważam, że montaż zasilacza na dole to głupota

dlaczego? z fizyki powinieneś pamiętać, że na dole występują ruchy zimnego powietrza, nawet czuć to stopami więc ma to jakieś uzasadnienie

Dlatego, że radiator karty graficznej, i zasilacz, to najtrudniejsze do czyszczenia elementy, a nie każdy trzyma kompresor w szafie.
Dla przykładu szczotka odkurzacza przy samej ziemi zbiera XXX razy więcej kurzy, niż zawieszona 30 cm nad poziomem podłogi.
A zasilacz ma dosć solidny wiatrak.

Co do samej obudowy, mam model, który ma 2 razy 120 przedni wlotowy, tylni wylotowy, 120 w zasilaczu, i standardowy na procku.
Jedyny kłopot u mnie, to cooler procka (standardowy Intela) ale jego można łatwo wyczyscić, także wielkiego problemu nie ma.
Za to lubię obudowy, które są szczelne, i mają w środku coś w rodzaju tunelu aerodynamicznego.

W dodatku wyznaję zasadę w stylu 2/4/6 - jak kupowałem kompa, który maks pobór mocy mial mieć na poziomie ~300 Watt, a średnio około 200 W, to zasilacz wziąłem 480W a obudowę dostosowaną do człodzenia powietrzem w granicach 600 - 700 Watt.

Dlatego w 2007 roku kupiłem Coller Master Mystique 631 (bez okna),
  i generalnie mam spokój. ;)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-11 05:33:45)

#22  2012-07-11 08:33:27

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Ja już wiem, jak ma być zamontowany, wiatrakiem w stronę ramów, tak, jak tu: http://www.pureoverclock.com/printer.php?action=rev … 97&page=3
Z restą w ten sposób pasuje idealnie.

marg1@jid.dug.net.pl

#23  2012-07-11 08:53:07

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Pod warunkiem, ze nie blokuje jednego slotu RAM, jak na ostatnim zdjęciu.
Bo wolny slot ramu może się przydać, jakby trzeba dokupić conieco.

A przy okazji, domknąłeś tą obudowę bez prasy hydraulicznej :D

#24  2012-07-11 09:19:52

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

W ogóle jej nie otwierałem, wymieniam za chwile na taką o szerokości 200 mm http://www.proline.pl/?p=CC+X-73+PURE+BLACK
Na 1 slot ramu trochę zachodzi, ale ja mam 4 sloty a tylko  2 kości do zamontowania.

gindek napisał(-a):

no na rysunku faktycznie nie ma , ale to nic nie znaczy :P
producenci daja takie "wypychacze" pustych przestrzeni,

Podkładki plastikowe co zostały sobie daruję, ale sa takie trójkąciki z takiej jak by gumy czy czegoś podobnego - to chyba te wycichacze, montuje się je w rogach radiatora pod wentylatorem tak w miejscu otworów na druciki :D

Ostatnio edytowany przez marg1 (2012-07-11 09:53:26)

marg1@jid.dug.net.pl

#25  2012-07-11 11:31:50

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Gratuluje tandety....
Nawet fitlra przeiwkurzowego nie dali na wlotowy wiatrak. ;P
Ja bym na twoim miejscu poszukal solidniejszej klasy, i może wydał 2 razy więcej, niż ten radiator kosztował, ale obudowy nie kupuje się co roku, żeby to byl jakiś problem.
Dobra obudowa przeżyje ze dwa trzy dyski, czasem jeden lub kilka zasilaczy i tuzin albo i więcej wiatraków, a u pechowca z radziecką instalacją elektryczną, to kilka zasilaczy, ze trzy płyty główne i dwa procki, i diabli wiedzą co jeszcze.

Ja niedawno czyściłem mojego potwora, po czysczeniu był kilogram  lżejszy, (nie stoi na podłodze), ale na karcie graficznej, to już mi o mało trawnik nie wyrósł. :D

Ale za to po czyszczeniu - w temperatura powietrza 25, a procek przy spokojnej pracy 38-40 stopni, a na pełnym obiążeniu koło 60. :)

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-11 11:33:46)

Stopka forum