Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Opadam z sił jeśli chodzi o zestawienie vpn-a z siecia za natem do sieci gdzie na gatewayu jest Juniper.
Z okazji że nie działała mi opcja sieć-sieć to sobie wymyśliłem połeczenie mobilne - sieć
Generalnie po stronie Junipera jest już wszystko skonfigurowane i można się połączyć. (Do połączen po stronie mobilnych wykorzystuję shrew)
Problem występuje w lokalizacji gdzie postawiona jest brama(Ubuntu serwer 12.04) i jest zrobiony NAT. Tam nie mogę się połączyć.
Mój nat wygląda tak:
iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE
wszystko mam na ACCEPT (filter, nat, mangle).
Generalnie brama natuje ale zestawić VPN-a nie mogę
A demon Ipsec obsługuje NAT?
Bo np Strongswana trzeba kompilować z suportem NAT.
Poza tym cały ruch rozpoznany jako esp musi iść z WAN do serwera Ipsec, - np w iptables po prostu
iptables -t nat -I PREROUTING -i $WAN -p esp -j DNAT --do-serwera-Ipsec
Do tego porty 500 i 4500 muszą być dnatowane na serwer Ipsec.
W /etc/services masz czarno na bialym:
isakmp 500/tcp # IPsec - Internet Security Association and Key Management Protocol isakmp 500/udp ipsec-nat-t 4500/tcp # IPsec NAT-Traversal ipsec-nat-t 4500/udp
I jak zwykle nie napisałeś, jaki system i program Ipsec masz na myśli, czy wbudowany w Junipera, czy na Linuxie, czy jeszcze inny, jeśli to jakieś gotowe rozwiązanie w takim, czy innym urządzeniu, to radzę kontakt z serwisem i instrukcją.
A na Linuxie też jest Strongswan, Openswan i Racoon, i każdego się trochę inaczej konfiguruje.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-08-17 06:00:41)