Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam problem przy kompilacji, dokładnie OpenWrt (muszę skompilować własne jądro), przy wydaniu stabilnym nie ma problemu ale przy trunku (taki ich testing) wywala się i tak np.
Wywołanie upgrade:
misiek@celeron:/media/green/OpenWrt/trunk$ ./scripts/feeds update -bash: ./scripts/feeds: Brak dostępu misiek@celeron:/media/green/OpenWrt/trunk$ perl ./scripts/feeds update Updating feed 'packages' from 'svn://svn.openwrt.org/openwrt/packages' ...
Czyli wywołanie przez perla jest ok ale przy kompilacji skrypty same z siebie uruchamiane automatycznie nie odpalają się.
Kolejny problem:
misiek@celeron:/media/green/OpenWrt/trunk$ make menuconfig make: execvp: /media/green/OpenWrt/trunk/scripts/getver.sh: Brak dostępu Checking 'working-make'... ok. Checking 'case-sensitive-fs'... ok. Checking 'getopt'... ok. Checking 'fileutils'... ok. Checking 'working-gcc'... ok. Checking 'working-g++'... failed. Checking 'ncurses'... ok. Checking 'zlib'... ok. Checking 'gawk'... ok. Checking 'unzip'... ok. Checking 'bzip2'... ok. Checking 'patch'... ok. Checking 'perl'... ok. Checking 'python'... ok. Checking 'wget'... ok. Checking 'git'... ok. Checking 'gnutar'... ok. Checking 'svn'... ok. Checking 'gnu-find'... ok. Checking 'getopt-extended'... ok. Checking 'non-root'... ok. Build dependency: Please install the GNU C++ Compiler (g++). Prerequisite check failed. Use FORCE=1 to override. make: *** [tmp/.prereq-build] Błąd 1
Oczywiście kompilatory są zainstalowane (jak wspomniałem wersję stabilną kompiluje bez problemu).
Może ktoś wie gdzie co poprawić?? Samodzielnie rzadko kompiluję i brak mi doświadczenia ;)
PS. z komunikatem "Brak dostępu" wynika pewnie to z tego że bash nie chce przetworzyć skryptów perl, bo uprawnienia są dobrze ustawione.
misiek@celeron:/media/green/OpenWrt/trunk$ /media/green/OpenWrt/trunk/scripts/getver.sh -bash: /media/green/OpenWrt/trunk/scripts/getver.sh: Brak dostępu misiek@celeron:/media/green/OpenWrt/trunk$ perl /media/green/OpenWrt/trunk/scripts/getver.sh r32423
Co by nie być gołosłownym:
# dpkg -l | grep g++ ii g++ 4:4.4.5-1 The GNU C++ compiler ii g++-4.3 4.3.5-4 The GNU C++ compiler ii g++-4.4 4.4.5-8 The GNU C++ compiler # dpkg -l | grep cpp ii cpp 4:4.4.5-1 The GNU C preprocessor (cpp) ii cpp-4.3 4.3.5-4 The GNU C preprocessor ii cpp-4.4 4.4.5-8 The GNU C preprocessor
Ostatnio edytowany przez life (2012-06-19 11:36:05)
Żeby nie być gołosłownym byś pokazał te prawa dostępu do problematycznych plików.
Teraz zauważyłem że na koncie zwykłego usera nie mogę uruchomić żadnego skryptu (czyli tak jakby powłoka "nie wiedziała" jak/czym skrypty interpretować). Nie ważne czy to skrypty bash, python czy perl.
Na koncie roota wszystko jest OK.
--- EDIT ---
Zauważyłem dziwną rzecz.
W zmiennej PATH nie było wpisów bo /sbin i /usr/sbin. Choć to raczej nie przyczyna bo bash jest w /bin
Ale zauważyłem że z katalogu domowego usera mogę bez problemu wykonywać skrypty, natomiast z innego dysku (inny punkt montowania) już nie. Owe źródła przeniosłem na inny dysk ze względu na barak miejsca w /home.
Sprawdziłem fstab bo przyszło mi do głowy że mogłem nałożyć ograniczenia na wykonywanie dla tej partycji ale niestety nic takiego niem:
UUID=02ce8fa5-9ca9-43f2-8932-0086ac96d632 /media/green ext4 rw,user,auto,noatime 0 2
Teoretycznie powinienem móc wykonywać.
Jako root, też nie mogę uruchamiać skryptów z tego dysku/partycji.
No i tu pojawia się tajemnicza sprawa.
cat /proc/mounts rootfs / rootfs rw 0 0 ..... /dev/sdb5 /media/green ext4 rw,nosuid,nodev,noexec,noatime,user_xattr,acl,barrier=1,data=ordered 0 0
Skąd tam się wzięło noexec skoro w fstab go nie ma??
Może to jakaś nowa domyślna polityka bezpieczeństwa, dodanie exec w fstab i ponowne zamontowanie rozwiązało problem.
Tylko pytanie czemu tak się stało, wcześniej miałem skrypty na tej partycji i normalnie działały, a teraz przestały. Chyba, że z jakąś aktualizacją coś się zmieniło.
PS. Kompilacja, czyli problem z pierwszego postu też ruszyła bez problemu. Nie wiem czemu tak się stało, może ktoś będzie miał podobny problem to pomoże mu mój przypadek ;)
Ostatnio edytowany przez life (2012-06-26 09:27:26)
Strony: 1