Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam Postawiłem sobie serverek na debianie z jedną małą stronką www (sam plik index.html)
Chciałbym tam wstawić chatboxa albo shutboxa ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać Znalazłem gotowe kody w sieci tylko nie działają
Cy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie takich informacji szukać ?
Jakie pakiety powinny być zainstalowane żeby php działało Bo po zainstalowaniu php5 nie rozpoznaje wstawionego chatboxa na stronce
Jaki serwer www?
DO takich chatów z reguły wymagany jest mysql.
Server to apache2 Mam zainstalowane php i mysql Po wpisaniu adresu xxx.xxx.xxx.x/phpmyadmin/ mam dostęp do bazy mysql
Oczywiście zmieniłeś nazwę pliku z *.html na *.php? ;)
Nie ? :) Tego pliku index.html ? Znaczy się mam po dodaniu kudu do pliku index.html zmienić jego rozszerzenie na *.php ?
I poza apache2 php5 i mysql nic nie musze instalować (konfigurować) ? Ten plik index.html który edytowałem od ręki mi działał.
Pewnie macie ze mnie polew ale ja naprawdę nie bardzo wiem jak to zacząć :)
no nie wiemy który shoutbox masz na myśli i jakie dokładnie ma wymagania. Jak już ktoś wspomniał zazwyczaj wystarcza php i mysql.
Jeżeli wrzuciłeś kod php do index.html to musisz zmienić html na .php no i pewnie już to zrobiłeś ale w kodzie shoutboxa trzeba podać dane do bazy danych aby mogla się łączyć.
No dobra to jeszcze muszę baze danych zrobić ? :)
Ej no to nie jest to takie łatwe jak myślałem ...
Gdybym chciał takiego jak jest na forum DUG to będzie łatwiej wytłumaczyć ?
Teraz jestem zdalnie poza serverem a paczkę mam na kompie w domu...
Ostatnio edytowany przez yomal79 (2012-04-30 13:13:11)
Ten tutaj to może plugin do punbb a może nie.
Skryptów shouboxa jest masa w internecie, polecić nie polecę bo nie używam ale jak już jakiś wybrałeś to daj link jak będziesz w domu chyba że w między czasie ktoś ci poleci kto używał.
SHOUTbox created by SilentMan
Skrypty PHP: Prosty, dobry skrypt do obsługi Czatu. Dobre jest to, że jest po polsku (to duża zaleta dla niektórych). Polecam.
http://skrypty.webpc.pl/pobierz37.html To był raczej ten
Stronka wygląda tak Chciałbym żeby był na dole
Ostatnio edytowany przez yomal79 (2012-04-30 13:19:11)
Fajna ta twoja stronka :)
Podziel się :D