Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
po wczorajszej aktualizacji Testing coś się wywaliło i nie mogę się zalogować do KDE. Przy starcie pojawia się okno logowania, chociaż powinno nastąpić automatyczne logowanie. Po ręcznym wpisaniu hasła pojawia się na chwilę próba uruchomienia środowiska, ale po chwili wraca ponownie do ekranu logowania. O co może chodzić?
W ~/.xsession-errors powinieneś mieć więcej informacji niż byś chciał. Jeżeli jednak tam nie ma nic interesującego (gdyż błąd pojawia się jeszcze przed zalogowaniem użytkownika), zobacz /var/log/kdm.log.
Możesz też spróbować zalogować się przez /sbin/getty (z terminala tekstowego) i tam uruchomić KDE (poleceniem startx startkde czy jakoś tak). Jeśli się nie uda, to przynajmniej powinieneś mieć komunikat błędu (możesz chcieć je przekierować do jakiegoś pliku, jeśli jest ich zbyt dużo).
No i jak zawsze w takich sytuacjach — sprawdź sobie na nowym użytkowniku czy możesz się zalogować. Niemal na pewno przyczyna leży w jakimś pliku konfiguracyjnym z nie wiadomo jak dawnych czasów.
dpkg wyrzucił błąd, że "został przerwany" i że "dpkg --configure -a" naprawi problem. (Najwyraźniej rano w trakcie aktualizacji musiałem zamknąć system podczas konfigurowania pakietów.) Tak też więc uczyniłem i problem faktycznie znikł. Jaki ten linux mądry :) Dzięki za pomoc.
Ostatnio edytowany przez davidoski (2012-04-26 18:29:11)
Strony: 1