Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chcę poprzegrywać sobie kasety magnetofonowe do formatu cyfrowego. Nie wiem jednak jak ustawić alsamixer, żeby dźwięk był przechwytywany TYLKO z wieży podłączonej do wejścia mikrofonu. Mam w lapku wbudowany mic i on też przechwytuje dźwięk, czego chcę uniknąć.
W alsamixerze mam takie słupki: Mic boost, capture, capture 1, digital, internal mic boost. Próbowałem już różnych ustawień, ale ciągle w audacity jest przechwytywany dźwięk jednocześnie z obu źródeł.
Jak zrobić, żeby było dobrze?
W alsamixerze interesują Cię pewnie Capture i Capture1. Tylko jeden powinien mieć tekst pod słupkiem "CAPTURE", zaś pozostałe "-------" (ustawiane spacją).
Obejście: wyciszyć mikrofon :)
ja to robiłe mtak. Kabel z 2 jackami z czego jeden do wyjścia słuchawkowego do magnetofonu. drugo koniec pod mikrofon do komputera. Audacity i zgrywałem ewentualnie dzieliłem... i eksportowałem do mp3 za pomocą liblame..
Ja też właśnie tak zrobiłem, ale nie mogłem odpowiednio ustawić tego, więc w końcu posłużyłem się windowsem, tam automatycznie wyciszał się wbudowany mikrofon w przypadku wpiętej wtyczki z line-in ;]
Pobaw się wejściami dźwięku w Audacity i powinno banglać (rzecz jasna jeśli będzie tam odpowiednie)
Ostatnio edytowany przez thomsson (2012-04-10 01:02:29)