Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Czy na portach USB występują niezależne napięcia (na każdym porcie USB oddzielne napięcie) ?
masz ~5V ciągnięte zależnie od typu płyty głównej, albo wprost z zasilacza, albo poprzez jakiś próbnik/ogranicznik prądu.
///edit: pytanie do czego chcesz go użyć?
W laptopie mam:
- Smart Electronic Karta PCMCIA USB 2.0 2 porty super mini (AK25A).
- dwa porty USB ver 1.0.
Chcę podpiąć dodatkowe napięcie do karty PCMCIA USB 2.0 od portu USB ver.1.0.
Niech zgadnę, dysk zewnętrzny podłączony do karty PCMCIA nie startuje...
Wyjścia są dwa: wiele kontrolerów USB PCIMCIA posiada gniazdo do podpięcia dodatkowego zasilacza dla urządzeń potrzebujących większej wydajności prądowej złącza USB, kupujesz zasilacz podłączasz - jak sprawdzałem to złącze w Twojej karcie jest na środku, a w zestawie jest kabel zasilający - brakuje tylko zasilacza z wyjściem USB (są takie ładowarki do mp3, telefonów) lub kupujesz kabel USB Y USB-mini, ma on dwie wtyczki USB - jedna jest "pełna" z drugiej jest pobierane jedynie zasilanie.
Tak dysk zewnętrzny. Oczywiście po podpięciu zasilacza o napięciu 5V dysk działa. Ale gdy podepnę napięcie z portu USB ver 1.0 do karty PCMCIA USB 2.0 to dysk nie działa i mam w logach:
[11360.464068] hub 1-0:1.0: over-current change on port 1
[11360.568181] hub 1-0:1.0: over-current change on port 3
Przy zastosowaniu kabla USB Y także występuje taki sam błąd w logach. Pozostanę jednak przy dodatkowym zasilaczu.
USB z jednej strony panelu maja wspólne zasilanie (w większości), jak to rozbierzesz to leży na jednej płytce - chyba, ze sa zintegrowane z płytą
spróbuj połączyć jakoś USB z drugiej strony
urbinek napisał(-a):
USB z jednej strony panelu maja wspólne zasilanie (w większości), jak to rozbierzesz to leży na jednej płytce - chyba, ze sa zintegrowane z płytą
spróbuj połączyć jakoś USB z drugiej strony
Ale ja podpinam napięcie z portu USB ver 1.0 (zintegrowane na płycie głównej) do karty PCMCIA USB 2.0.
mhm
a próbowałeś na każdym porcie ?
z tego co kojarzę laptopy maja wersje low i high natężenia, na low dają około 150 mA a na high 750 mA
zobacz w biosie czy nie możesz tego zmienic
urbinek napisał(-a):
mhm
a próbowałeś na każdym porcie ?
z tego co kojarzę laptopy maja wersje low i high natężenia, na low dają około 150 mA a na high 750 mA
zobacz w biosie czy nie możesz tego zmienic
Tak próbowałem na każdym porcie a w biosie też nic nie znalazłem.
Strony: 1