Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundację Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Kapelusznik

Już chyba wiem o co chodzi. Masz devtmpfs wkompilowany w kernel i montowany przy starcie?
# zgrep -i devtmpfs /proc/config.gz CONFIG_DEVTMPFS=y CONFIG_DEVTMPFS_MOUNT=y
Jeśli nie masz, to nawet miałoby to sens – podczas synchronizacji via rsync w /dev siedzi udev, zatem statyczna zawartość /dev nie jest przenoszona na klona. W przypadku kernela z initrd początkowo używany jest /dev z initrd, przy kernelu z devtmpfs początkowo używany jest /dev z devtmpfs, przy kernelu bez żadnego z nich początkowo używany jest statyczny /dev, którego na klonie nie masz.
Rozwiązania do wyboru:
- kernel z devtmpfs i jego montowaniem przy starcie
- zsynchronizowanie /dev oddzielnie
- utworzenie co potrzeba z palca (link)
- powrót do initrd

Użytkownik

Chyba coś źle robię...
$ zgrep -i devtmpfs /proc/config.gz gzip: /proc/config.gz: No such file or directory $ cat /boot/config-3.2.35-nowy3 | grep devtmpfs $
--
Dobra mam
CONFIG_DEVTMPFS=y # CONFIG_DEVTMPFS_MOUNT is not set
Wystarczy skompilować kernel z tą drugą opcją?
Ostatnio edytowany przez poslad (2012-12-31 12:06:17)

Kapelusznik

grep -i devtmpfs /boot/config-3.2.35-nowy3
/proc/config.gz nie istnieje, ponieważ nie masz pewnie:
CONFIG_IKCONFIG_PROC: This option enables access to the kernel configuration file through /proc/config.gz.

Użytkownik

Dziękuję, rzeczywiście teraz wszystko działa jak należy. (przekompilowałem sobie kernel)
Ostatnio edytowany przez poslad (2013-01-01 18:21:59)