Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czesc, chcialbym zapytac czym roznia sie te wersje Debiana? Jedne sa mniejsze, inne wieksze... Ktora powinienem wybrac?
Ostatnio edytowany przez Fabbeh (2012-02-23 12:55:56)
Na wszystkich płytach znajduje się całe repozytorium Debiana, mniej więcej w kolejności od najpopularniejszych pakietów do najmniej popularnych. Do instalacji systemu wystarczy pierwsza płyta CD/DVD albo nawet netinstall, po nawiązaniu połączenia z internetem będziesz miał dostęp do repozytorium online.
Generalnie rozróżnienie to: stable, testing, unstable.
Różnią się stopniem stabilności czy raczej sprawdzenia pod kontem stabilności pakietów.
Stable jest najlepiej sprawdzony (najstarszy) ale oprogramowanie w nim zawarte może już być "trochę nieaktualne". Zmiany pakietów następują dość rzadko.
Testing to przyszła dystrybucja stable - można powiedzieć, że nie zawiera większych błędów, ale nadal może zaskoczyć. Jest dobra, jeśli rozumiesz już trochę jak działa Debian i będziesz poradzić sobie z niestandardowymi zachowaniami systemu (co może się zdarzyć ale nie musi). Wersje pakietów mogą zmieniać się często.
Unstable to najmłodsza wersja i wymaga już sporej wiedzy. I pakiety zmieniają się z dnia na dzień.
Jest jeszcze old stable - to jest dawna wersja stable, wsparcie dla niej jest ograniczone w czasie - do roku po wydaniu wersji która stała się nowym stable. Pakiety ma raczej w wersjach bardzo przestarzałych. Zazwyczaj używa się jej, jeśli ma się jakiś bardzo stary/nietypowy sprzęt.
Jeśli zaczynasz dopiero proponuję stable (czyli aktualnie to Squeeze)
Pozdrawiam
TheAnt
/Edit: A widzę, że nastąpiło uściślenie pytania :)
To ja w takim razie nic nie mówiłem. Jeśli napisałem coś głupiego proszę o poprawki.
/Edit2: teraz lepiej? :)
Ostatnio edytowany przez TheAnt (2012-02-23 13:43:02)
Ok, dzięki za wyjaśnienie panowie. :)
TheAnt napisał(-a):
Jeśli napisałem coś głupiego proszę o poprawki.
Troszkę z tym stable, testing, experimental zamieszałeś. :) Jest stable, testing oraz unstable. Repozytorium experimental to już nie jest pełnoprawna gałąź Debiana (nie da się używać samego experimental), a tylko repozytorium w którym DD umieszczają eksperymentalne pakiety.
Swoją drogą taki qnapi w wersji 0.1.6~rc2 jest w experimental, używam od lat i nigdy się nie wykrzaczył... Powinien być nawet w aktualnej stabilnej.
Ale masz qnap w repo squeeze, ale wersję trochę starszą i dodrze działającą
http://packages.debian.org/pl/squeeze/qnapi
Andrzej66 napisał(-a):
Ale masz qnap w repo squeeze, ale wersję trochę starszą i dodrze działającą
http://packages.debian.org/pl/squeeze/qnapi
...
Pisałem o tamtej konkretnej.