Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-02-12 20:01:34

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

OSS4 , cisza flashplayer , albo duże opóźnienie na emulacji alsy

Witam.
przegląraki chrome stable , opera ( last stable ).

Mam problem z OSS4 + dźwięk w sieci :].

Emulacja działa, dźwięk jest jednak jest małe "ale", tz. gigantyczny lag w reakcji przeglądarki z 15 sekund, obraz wali żabami :] ( skacze 1fps ) , co ciekawe użycie procesora nie skacze.

Kod:

p   liboss4-salsa-asound2                                                                   - OSS to Alsa compatibility library - binary compatibility symlink                                  
i   liboss4-salsa-dev                                                                       - OSS to Alsa compatibility library -- development files                                            
i   liboss4-salsa2                                                                          - OSS to Alsa compatibility library                                                                 
i   oss4-base                                                                               - Open Sound System - base package                                                                  
i   oss4-dev                                                                                - Open Sound System - development files                                                             
i   oss4-dkms                                                                               - Open Sound System - DKMS module sources                                                           
i   oss4-gtk                                                                                - Open Sound System - simple GTK2-based mixer control                                               
v   oss4-modules                                                                            -                                                                                                   
p   oss4-source                                                                             - Open Sound System - drivers sources

Kod:

root@xXx:/home/xxx# aptitude search asound2-pl
p   lib32asound2-plugins                                                                    - ALSA library additional plugins (32 bit)                                                          
p   libasound2-plugin-equal                                                                 - equalizer plugin for ALSA                                                                         
i   libasound2-plugins                                                                      - ALSA library additional plugins

Kod:

oot@xXx:/home/xxx# cat /etc/asound.conf 
pcm.oss {
    type oss
    device /dev/dsp 
}

pcm.!default {
    type oss
    device /dev/dsp
}

ctl.oss {
    type oss
    device /dev/dsp                          ### wiem mixer, 
}

ctl.!default {
    type oss
    device /dev/dsp                       ### wiem mixer, 
}

dlaczego jest /dev/dsp a nie /dev/mixer , bo z ustawieniem /dev/mixer zauwazyłem problem, popatrzylem że u mnie tak owego nie ma, więc pomyślałem że spróboje na pałe zmienić na /dev/dsp

Kod:

root@xXx:/home/xxx# ossinfo 
Version info: OSS 4.2 (b 2005/201201282142) (0x00040100) GPL
Platform: Linux/x86_64 3.2.0-1-amd64 #1 SMP Sun Feb 5 15:17:15 UTC 2012 (xXx)

Number of audio devices:    2
Number of audio engines:    7
Number of MIDI devices:        1
Number of mixer devices:    2

Device objects
 0: osscore0 OSS core services
 1: oss_cmi878x0 Asus Xonar DX (AV100) interrupts=2602651 (2602652)
 2: oss_usb0 USB audio core services

MIDI devices (/dev/midi*)
0: CMI8788 UART (MIDI port 1 of device object 1)

Mixer devices
 0: CMedia CMI8788 (Mixer 0 of device object 1)
 1: AC97 Input Mixer (CMI9780) (Mixer 1 of device object 1)

Audio devices
Asus Xonar DX (AV100) (MultiChannel)  /dev/oss/oss_cmi878x0/pcm0  (device index 0)
Asus Xonar DX (AV100) (SPDIF)     /dev/oss/oss_cmi878x0/pcm1  (device index 1)

Nodes
  /dev/dsp -> /dev/oss/oss_cmi878x0/pcm0
  /dev/dsp_in -> /dev/oss/oss_cmi878x0/pcm0
  /dev/dsp_out -> /dev/oss/oss_cmi878x0/pcm0
  /dev/dsp_ac3 -> /dev/oss/oss_cmi878x0/pcm1
  /dev/dsp_mmap -> /dev/oss/oss_cmi878x0/pcm0
  /dev/dsp_multich -> /dev/oss/oss_cmi878x0/pcm0
  /dev/sndstat -> /proc/asound/oss/sndstat

W pierwszej chwili chciałem truć dupe @Ilin na pw,
ale co napisze na forum to zostanie na długie lata.

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#2  2012-02-12 20:04:11

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: OSS4 , cisza flashplayer , albo duże opóźnienie na emulacji alsy

U mnie działało ok jak miałem.
To nie jest przypadkiem wina flasha ?

Kiedyś były jaja jak się akceleracje sprzętową w nim włączało.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#3  2012-02-12 20:13:54

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

Re: OSS4 , cisza flashplayer , albo duże opóźnienie na emulacji alsy

własnie ciezko mi ustalić, w logach wkonsoli nie ma nic o dźwięku,
chrome ma wbudowana obsługe dla alikacji flashplyer
opera działa na wtyczce ( atk mi sie wydaje, normalnie jej nie używam ).
w obu przypadkach jest to samo

[edit]
hmm to chyba jednak flash
w mplayer jak ustawie alse to działa normalnie.

[edit2]
vlc tez

[edit 3]
pomogła instalacja nowego chroma , jednak tutaj mój błąd nie była to ostatnia wersja ... ( brak mi słów na samego siebie ).

w /etc/asound.conf mam tylko  ( w tym przypadku lokalnego .asoundrc bys nie powinno ).

Kod:

pcm.oss {
    type oss
    device /dev/dsp
}

pcm.!default {
    type oss
    device /dev/dsp
}

przy dopisaniu modułów ctrl dźwięk znika po kilku sekundach ( prawdopodobnie to jest tylko problem w moim systemie, może klawiatura, ciul wie, działa to nie ruszam ).

Ostatnio edytowany przez gindek (2012-02-13 23:46:30)

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

Stopka forum