Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Skonfigurowałem sobie Tunel VPN.
Serwer: Tomato 1.28 na ASUS RT-N16 (mocny router),
Klient: Windows XP.
Łączy się wszystko bez problemów. Pingi dochodzą, wchodzę na stronę routera itd.
Ale niestety, gdy zamierzam przeglądać zasoby sieciowe, które wcześniej zmapowałem, potrafi mi się ten tunel rozłączać. Tak jakby nie wyrabiał. Nie mogę również większych plików przekiopować, bo również następuje rozłączenie.
Od strony serwera config wygląda następująco:
# Automatically generated configuration daemon server 10.1.0.0 255.255.0.0 proto udp port 1122 dev tun21 cipher AES-256-CBC comp-lzo adaptive keepalive 15 60 verb 3 push "route 10.0.0.0 255.255.252.0" status-version 2 status status # Custom Configuration sndbuf 655360 rcvbuf 655360 script-security 3 auth-user-pass-verify /mnt/scripts/openvpn/auth/auth.sh via-file client-config-dir /mnt/configs/openvpn/server1/ccd tls-auth /mnt/configs/openvpn/server1/keys/ta.key 0 ca /mnt/configs/openvpn/server1/keys/ca.crt cert /mnt/configs/openvpn/server1/keys/server1.crt key /mnt/configs/openvpn/server1/keys/server1.key dh /mnt/configs/openvpn/server1/keys/dh1024.pem
Od strony klienta:
### INTERFEJS ### client dev tun ### HOST, PORT ### proto udp remote 122.122.22.22 1122 ### CERTYFIKATY ### ns-cert-type server ca keys/ca.crt cert keys/przemas.crt key keys/przemas.key tls-auth keys/ta.key 1 ### AUTORYZACJA ### auth-user-pass cipher AES-256-CBC ### LOGI ### verb 3 mute-replay-warnings mute 20 ### POZOSTALA KONFIGURACJA ### resolv-retry infinite float nobind comp-lzo keepalive 10 60 persist-key persist-tun ### WINDOWS VISTA/7 ### route-method exe route-delay 2
1. Do serwera próbowałem dodać wpisy:
sndbuf 655360 rcvbuf 655360
ale nie pomogły.
2. Szyfrowanie defaultowe też nie pomaga.
3. Łącza są szybkie. Z jednej i drugiej strony symetryk 10/10.
jakieś logi?
Po kilku testach przestawiłem protokół z udp na tcp. Teraz idzie full łączem bez żadnego rozłączania połączenia.
Pozdrawiam.