Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
zrypalo sie, to jest dziala ale dzialalo lepiej
jak wpisze apt-g TAB
to dostane apt-get
apt-get i TAB
to zamiast apt-get install mam zawartosc katalogu w kturym sie znajduje.
apt-get install (poczatek nazwy pakietu nie dziala)
http://siduction.org/index.php?name=PNphpBB2&fi … ic&t=1746
towo napisał(-a):
The easyest way would be edit /etc/bash.bashrc and ~/.bashrc to the following:
Kod:
# enable bash completion in interactive shells if [ -f /usr/share/bash-completion/bash_completion ] && ! shopt -oq posix; then . /usr/share/bash-completion/bash_completion fi
if [ -f /etc/bash_completion ]; then . /etc/bash_completion fi
mam tak
No to sprawdź czy będzie działać na takim wpisie jak towo proponuje.
PS I upewnij się, że pakiet bash-completion masz w najnowszej wersji.
teraz to mam problem uruchamiam terminal w x-ach i nie mam w terminalu nic, moge sobie tylko pisac nic nie dziala nawet ls nic nie wyswietla, cos popsulem.
Cofnij zatem co zrobiłeś… Cokolwiek zrobiłeś. ;)
ta cos z bashrc popsulem - mozesz mi wkleic .bashrc
jak odpale dash to mam ok, wiec mam jak naprawic bez wylazenia z x-ow
Domyślny .bashrc siedzi w /etc/skel/.bashrc, możesz skopiować zamiast tego zepsutego.
cos mam nie tak nie tylko z .bashrc ale z calym bashem bo sie nawet zalogowac nie moge normalnie, strasznie wolno dziala chyba mnie czeka reinstalka.
da sie jakos w rescue mode przeinstalowac tego basha
Ostatnio edytowany przez pink (2012-01-12 21:42:56)
Robiłeś coś jeszcze poza edytowaniem .bashrc zwykłego użytkownika? Nie podmieniałeś czasem plików użytkownika z roota?
pewnie tak kopiowalem basrc w te i z powrotem,
juz nawet nie pamietam jak pewnie wszystkie sa pomieszane,
utworze nowego usera zobacze co bedzie
Nie wiem szczerze mówiąc co jeszcze mogłeś zrobić, że taki jest efekt. Ten wpis zaproponowany przez towo jest niegroźny.
a co z tym rescue mode???
A co ma być? Nie rozumiem… Robiłeś to w rescue mode?
jeszcze nie ale sie zastanawiam czy tego basha sie jakos da przeinstalowac w rescue
Cholera, zgubiłem się. :/ To terminal roota też Ci nie działa? Możesz zalogować się w trybie tekstowym na roota?
moge ale jakos dziwnie dziala - nie system tylko bash, wolniej jakos (loguje wolno)
ogulnie system jest do uzytku tylko jakis zrypany zamiast bash uzywam dash w x-window.
sciaga mi sie siduction jak nic nie zrobie - to postawie od nowa.
xterm jak odpale to zamiast normalnej konsoli ma przyrzad do pisania hehe - moge sobie pisac do woli i nic poza tym - boolocks, fucking shit.
Ostatnio edytowany przez pink (2012-01-12 22:39:01)
Dobra, zaloguj się gdzieś na roota i zrób tak:
aptitude purge bash-completion aptitude -o DPkg::Options::=--force-confmiss -o DPkg::Options::=--force-confask -o DPkg::Options::=--force-confnew reinstall bash
Natomiast plik .bashrc z domowego na razie usuń i zobacz co będzie.
o jest jakas odmiana, nie wiem czemu ale odpalilem xterma i po jakiejs minucie pojawil sie bash prompt: wychodzi na to ze strasznie wolno dziala.
Ale zrobiłeś to z poprzedniego posta czy nie? Po tym powinieneś mieć domyślne konfigi basha.
yes yes yes - good man yourself
DZIEKI DZIALA!!!!!!!!!!!!!!
3550 root 20 0 236m 132m 1400 R 86.8 6.6 2:24.50 bash 3429 root 20 0 59076 18m 7424 R 3.3 0.9 0:06.93 Xorg 5407 przemo 20 0 95344 11m 9588 S 3.0 0.6 0:00.47 x-terminal-emul 939 root 20 0 0 0 0 S 0.3 0.0 0:00.35 kworker/1:2 1 root 20 0 2228 712 616 S 0.0 0.0 0:00.48 init 2 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kthreadd 3 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 ksoftirqd/0 4 root 20 0 0 0 0 S
86% procesor obciazony ???? dlatego wolno dziala.
vmstat procs -----------memory---------- ---swap-- -----io---- -system-- ----cpu---- r b swpd free buff cache si so bi bo in cs us sy id wa 0 0 0 1449212 6520 206392 0 0 210 31 525 566 43 10 43 4
dzieje sie tak przy logowaniu na na kato roota po jak sie zaloguje to sie uspokaja.
Ostatnio edytowany przez pink (2012-01-12 23:09:08)
W /root/.bashrc też dłubałeś? Spróbuj go usunąć/przenieść na próbę.