Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wywaliłem gstreamer. dźwięk bez zmian, może trzeba wyrzucić jeszcze:
dpkg -l | grep pulse ii libpulse-mainloop-glib0 1.1-2 PulseAudio client libraries (glib support) ii libpulse0 1.1-2 PulseAudio client libraries
Nadal te same wyniki:
cat /proc/asound/card0/pcm0p/sub0/hw_params access: MMAP_INTERLEAVED format: S32_LE subformat: STD channels: 2 rate: 48000 (48000/1) period_size: 1024 buffer_size: 16384
Dałem ponizszy wpis w utworzonym pliku .asounrc:
pcm.!default { type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dsp0 { type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dmixer { type dmix ipc_key 1024 slave { pcm "hw:0,0" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 periods 128 rate 192000 } bindings { 0 0 1 1 } } ctl.mixer0 { type hw card 0 }
Ostatnio edytowany przez baron65 (2012-01-14 21:08:39)
Zrestartowałeś odtwarzacz ?
Parokrotnie. I włączałem inny, nawet zrobiłem reboot. I ciągle mam:
cat /proc/asound/card0/pcm0p/sub0/hw_params access: MMAP_INTERLEAVED format: S32_LE subformat: STD channels: 2 rate: 48000 (48000/1) period_size: 1024 buffer_size: 16384
Jakby ignorował ten plik, który sprawdziłem pod względem poprawności nazwy i zawartości.
Może jednak te dwie pozostałości po pulseaudio i gsteamerze usunąć:
dpkg -l | grep pulse ii libpulse-mainloop-glib0 1.1-2 PulseAudio client libraries (glib support) ii libpulse0 1.1-2 PulseAudio client libraries
Nie te pakiety mają być.
Czuję błąd w sztuce.
Pokaż z konta użytkownika
cat ~/.asoundrc
Kiego grzyba...
Nie ma takiego pliku ani katalogu
Dobrze czułem :)
Co to oznacza???
Przecież nie masz tego pliku z pluginem.
Jeśli go zrobiłeś to pewnie dałeś złą nazwę albo jakąś literówkę strzeliłeś w nazwie.
EDIT
asounrc:
d brakuje.
~/.asoundrc ma być.
Nie wiem o co chodzi w desperacji wkleiłem Twoją nazwę z kodu, chociaż głowę daję, że nazwa była poprawna. Kilka razy przeliterowałem. Teraz mam:
cat /proc/asound/card0/pcm0p/sub0/hw_params access: MMAP_INTERLEAVED format: S16_LE subformat: STD channels: 2 rate: 192000 (192000/1) period_size: 1024 buffer_size: 8192
Dźwięk nabrał głęęęębi! Kombinować dalej, czy powinno wystarczyć?
Skoro nausznie jest lepiej to dobrze.
Możesz jeszcze te dwie wartości
period_size: 1024 buffer_size: 8192
próbować dzielić przez dwa.
Ale to tylko do pewnego stopnia.
Musisz przetestować.
W pewnym momencie zacznie rwać.
Zajebioza, chyba dogoniliśmy siódmą windę!
cat /proc/asound/card0/pcm0p/sub0/hw_params access: MMAP_INTERLEAVED format: S16_LE subformat: STD channels: 2 rate: 192000 (192000/1) period_size: 512 buffer_size: 4096
Ocenią zaraz raperzy, czyli mój syn i jego kompani z "Brakującego Elementu". Na szczęście żony nie ma w domu, bo wyjechała służbowo!
Chłopcy twierdza, że jest zajebiście! Mnie także się tak wydaje. Ustawiłem:
cat /proc/asound/card0/pcm0p/sub0/hw_params access: MMAP_INTERLEAVED format: S16_LE subformat: STD channels: 2 rate: 192000 (192000/1) period_size: 256 buffer_size: 2048
i nie tnie się. Dzięki za pomoc, jak zawsze na tym Forum najlepszą i profesjonalną! :-))
Otwórz przeglądarkę i poruszaj otwartym oknem przy włączonej muzyce i wtedy sprawdź czy nie ma trzasków.
Zero trzasków. Słucham Bacha w wykonaniu Simona Prestona. czuję się, jakbym był w Westminsterskiej katedrze. Dynamikę można by poprawić i głębokość basów, ale to już załatwi chyba tylko equalizer. Chyba, że masz inny pomysł. dźwiek jest czysty i pełny, ale (może sztucznie wywołanej) dynamiki windows 7 z Wasabi dźwiękowi jeszcze brakuje. Być może dźwięk miał być bliski źródłowemu?
Chyba nie dzielić dalej podanych przez Ciebie wartości?
Ostatnio edytowany przez baron65 (2012-01-14 22:15:17)
Jeśli używasz deadbeef to masz tam equalizer.
Mozesz spróbować delikatnie skorygować poszczególne pasma.
To zależy od rodzaju muzyki ,akustyki pomieszczenia właściwości zestawów głośnikowych i upodobań.
Ale nie należy przesadzać.
W pluginach alsy raczej się już nic nie wymyśli.
Spróbuj podzielić dalej te wartości.
Ale jak wspominałem jak przedobrzysz zacznie trzeszczeć i ciąć.
Systemu tym nie wysypiesz i karty nie uszkodzisz :)
No więc osiągnąłem następujący wynik przy braku zakłóceń:
cat /proc/asound/card0/pcm0p/sub0/hw_params access: MMAP_INTERLEAVED format: S16_LE subformat: STD channels: 2 rate: 192000 (192000/1) period_size: 128 buffer_size: 1024
Trzask nastąpił w momencie wysyłania postu. Wracam do poprzednich ustawień.
Tak, teraz można wszystko robić bez zakłóceń dźwięku.
Ostatnio edytowany przez baron65 (2012-01-14 22:30:54)
To wiesz o co biega.
Na OSS4 pewnie jeszcze lepiej by brzmiało ale chyba nadal nie kompiluje się na jajku 3x.
Trzeba poczekać.
Dzięki za pomoc, dopisuję SOLVED.
Chciałem poczuć głębię muzyki ale poczułem brak miejsca na dyski ;D
Jak dodałem wpis ~/.asoundrc z wartościami które ma ilin to moj .xsession-errors rozrósł się do 5GB (na więcej zabrakło miejsca na partycji).
-rw------- 1 k4misiek k4misiek 5913591299 sty 17 13:46 .xsession-errors snd_pcm_avail_update() returned a value that is exceptionally large: 1013312 bytes (1319 ms). Most likely this is a bug in the ALSA driver. Please report this issue to the ALSA developers. snd_pcm_avail_update() returned a value that is exceptionally large: 1013312 bytes (1319 ms). Most likely this is a bug in the ALSA driver. Please report this issue to the ALSA developers. snd_pcm_avail_update() returned a value that is exceptionally large: 1013344 bytes (1319 ms). Most likely this is a bug in the ALSA driver. Please report this issue to the ALSA developers.
Tylko ja nie mam pojęcia skąd to sie wzięlo :)
Nie masz tam jakichs innych kombajnów właczonych ?
pcm.!default { type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dsp0 { type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dmixer { type dmix ipc_key 1024 slave { pcm "hw:0,0" period_time 0 period_size 512 buffer_size 4096 periods 128 rate 192000 } bindings { 0 0 1 1 } } ctl.mixer0 { type hw card 0 }
Nie wiem co tutaj może być nie tak, nie rozkminiam tej konfiguracji.
Nie jestem pewien, ale chyba tak się stało (zasyp błędami) kiedy włączyłem Skype.
Na dodatek nie działał w nim dźwięk w jedną i drugą stronę. Jak usunąłem powyższą konfiguracje to wróciło do normy.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2012-01-17 22:30:43)
Skype ?
To mozliwe.
Najprawdopodobniej należało skype ustawić na urządzenie hw:0,0 a nie default.
Bo pod default jest ten plugin.
Zauważyłem ,że mplayer tez szaleje przy filmach jak się przez ów plugin (default) puszcza.
Co bym nie ustawił z włączonym pluginem to nie mogę zmusić Skype do działania.
Nawet Echo / Sound test to za każdym razem wyświetla komunikat w stylu "Nie udało się zrealizować połączenia".
Co do mplayera to nawet nie wiem bo nie sprawdzałem.
Zresztą u mnie z tym pluginem nie ma żadnej różnicy w jakości dźwięki tak więc nie widzę sensu aby go używać.
Jednak gdybyś chciał coś sprawdzić jak się u mnie dane ustawienie zachowuje, to pisz śmiało - z chęcią sprawdzę ;-).
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2012-01-18 18:01:47)
Masz rację.
Sprawdziłem.
Faktycznie na każdym ustawieniu skype się sypie.
U mnie się Skype nie sypie.
net-im/skype-2.2.0.35-r1
at /proc/asound/card3/pcm0p/sub0/hw_params access: MMAP_INTERLEAVED format: S32_LE subformat: STD channels: 2 rate: 192000 (192000/1) period_size: 256 buffer_size: 8192
Pozdro
;-)