Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam wszystkich,
Chciałem spróbować Debiana jako trzeci system (jako pierwszy mam Mandrivę, drugi - Windows 2000). Jednak jest problem z grafiką. Zasygnalizowałem go już kiedyś na forum Mandrivy, jednak wtedy sobie poradziłem - podmieniłem monitor, wyciąłem Debiana i zainstalowałem na nowo Mandrivę. Dzisiaj znowu "naszła mnie ochota" na wypróbowanie Debiana i wpakowałem się w kłopoty...
Problem jest taki: System się instaluje bez problemów, jednak po starcie jest ciemny ekran (jednostajnie lekko podświetlony - tryb tekstowy, natomiast w trybie graficznym góra ekranu jest niebieska, a dół dole czarny). Próbowałem na starcie dodawać fb=false i VGA=788, ale nie pomogło. Pomaga zmiana monitora. Na moim starym monitorze 19" Medion MD1998LC wszystko rusza OK, na nowszym 21" EIZO F931 są problemy. Mogę wystartować system na Medionie i potem przełożyć kable na Eizo - wtedy wszystko działa.
Czy ma ktoś jakąś sugestię, jak sobie poradzić z tym problemem? Myślę, że trzeba wyłaczyć autodetekcję monitora na starcie, ale jak to zrobić? Chyba nie w pliku xorg.conf, bo problem dotyczy również trybu tekstowego, przed startem iksów...
Przepraszam, jeśli ten problem był już wielokrotnie opisany, a ja po prostu nie postarałem się za bardzo z poszukiwaniami, ale w tej chwili trochę jestem zdenerwowany. Starałem się uważać, ale instalator Debiana coś namieszał również na dysku z Mandrivą i w tej chwili mam już dwa systemy do naprawienia. Obecnie jedynym jako tako działającym systemem na moim komputerze jest Debian, ale żeby go uruchomić muszę przepinać kable między monitorami...
Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie może, gdzie można wpisać parametry monitora, których system ma użyć przy starcie zamiast autodetekcji? Można prosić o w miarę dokładną instrukcję, co i gdzie należy wpisać? Na razie próbowałem podać przy starcie Gruba parametry fb=false i VGA=788, ale nie pomogło (system startuje inaczej, ale tryb graficzny też nie jest właściwy - w trybie tekstowym górna część ekrany zawiera normalne komunikaty, a dolna - zielone pionowe kreski, po czym system wygląda na zawieszony, jednak da się go zresetować przez alt-sysrq-REISUB).
Jeszcze jedno: Układ graficzny to Geforce 8300 (zintegrowany, na płycie głównej ASUS M4N78 PRO).
Zobacz to na początek: http://dug.net.pl/tekst/142/nvidia___zamkniete_ster … anie/#extreme — na samym końcu pod „ekstremalne przypadki”. Jeśli pomoże, zainstaluj zamknięte stery (podlinkowany tekst o tym traktuje), a dla trybu tekstowego spróbuj vesafb/uvesafb (również w tym tekście).
Dzięki za odpowiedź. Niestety, nie pomogło. Dodanie nouveau.modeset=0 spowodowało co prawda, że system wyglądał inaczej (widać, że zaczęły się pojawiać komunikaty trochę inną czcionką), jednak po chwili ekran zgasł, a systemu nie dało się zresetować nawet przez REISUB. Musiałem to zrobić wyłączając zasilanie. Wystartowałem "po staremu", czyli przełączając kabel do drugiego monitora...
Zamknięte sterowniki mogę spróbować zainstalować. Ale czy one mają też wpływ na tryb tekstowy?
Myślę jeszcze nad wycięciem w kablu VGA żył odpowiadających za identyfikację monitora (zostawiłbym tylko sygnałowe). Jednak to radykalne rozwiązanie i chyba na nie sie nie zdecyduję.
W każdym razie dzięki za pomoc. Spróbuję te zamknięte sterowniki, a jak się nie uda to chyba tymczasem odpuszczę sobie Debiana. Jednak odłożę to do jutra - dziś mam dość i idę spać.
Podejrzewam, że jak zainstalujesz zamknięte sterowniki to powinno być w porządku. Obecnie domyślnie zarówno w trybie tekstowym jak i w graficznym używany jest sterownik nouveau (oczywiście mowa o komputerach z kartami Nvidii). Dodając ten parametr wyłączyłeś go w tekstowym, ale w graficznym znowu system się na niego przełączył i padł. Jak zainstalujesz zamknięte stery, to nouveau w ogóle nie będzie już używany.
Jaki rodzaj połączenia z monitorami?
VGA czyli za pewne D-SUB
Dzięki - zamknięte sterowniki rozwiązały problem. A tak na marginesie - podejrzewam, że ten mój monitor ma parametry lepsze, niż może dać karta graficzna. Być może sterownik nouveau patrzy tylko na parametry monitora, a nie na parametry karty i przy lepszym monitorze próbuje ustawić tryb graficzny, którego nie może obsłużyć karta. Z tego powodu przypięcie monitora o słabszych parametrac powoduje, że wszystko działa... Zastanawiam się, czy jest jakiś plik konfiguracyjny, w którym można wymusić określony tryb graficzny (lub zakres trybów, na które może się przełączać) dla nouveau?
PS. Tak, kabel to D-SUB (3 rzędy, 15-pinów).
Strony: 1