Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
jak najprosciej zrobic upgrade z stable do testing?
kiedys blokowal mnie kde4 ale jakos sie juz przyzwyczailem, sa teraz jakies dziwne jazdy z system czy wszystko chodzi dobrze?
Serio? :) Zmieniasz repozytoria ze stable na testing, odświeżasz listę pakietów i aktualizujesz:
apt-get update apt-get upgrade apt-get dist-upgrade
albo:
aptitude update aptitude safe-upgrade aptitude full-upgrade
W testingu słonecznie aktualnie: dug.net.pl/monitor/testing. ;)
oj czemu serio :P?
jak sie nad tym zastanowić nigdy nie miałem potrzeby upgrade systemu a jak juz to robiłem pełny format (wcześniej robiąc burdel w systemie :D)
a pamiętając ubuntu i jazdy z upgrejdami chciałem się zapytać
No patrz, ja z kolei, od kiedy używam Debiana, nigdy nie miałem potrzeby nic formatować. Jak zainstalowałem Debiana gdzieś w 2007 roku, to następnym razem instalowałem go dopiero przy zmianie komputera (chociaż /etc/ i /home/ przeniosłem ;) ).
Łubudubuntu jest znane z tego, że krzaczy się po aktualizacji. Debian jest jego dokładnym przeciwieństwem i zazwyczaj aktualizacje przebiegają bezboleśnie (chyba że ktoś używa mieszanki Sida z experimentalem).
uh
root@haruko:/etc/apt# aptitude safe-upgrade Uzupełnianie niespełnionych zależności... otwarte: 438272; zamknięte: 342262; odroczone: 356; konflikty: 1166 oterminate called after throwing an instance of 'std::bad_alloc' what(): std::bad_alloc Przerwane
spróbuje apt-getem
Coś masz chyba skopsane bo ten komunikat za dobrze nie wygląda. Probowanie apt-get to tylko pogorszy sprawę. Pokaż może jakie repozytoria masz dodane:
cat /etc/apt/sources.list
jarski185 napisał(-a):
Coś masz chyba skopsane bo ten komunikat za dobrze nie wygląda.
Bo ja wiem… Czasem może się tak zdarzyć, że aptitude safe-upgrade nie znajduje rozwiązania jeśli jest bardzo dużo pakietów do aktualizacji, jakieś konflikty itp. Sam też pewnie spróbowałbym w takiej sytuacji albo apt-get upgrade albo od razu aptitude full-upgrade.
Jakiś tydzień temu aktualizowałem sąsiadowi debiana.
aptitude safe-upgrade wariowało.
aptitude dist-upgrade poszło bez problemu.
Strony: 1