Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-01-03 15:02:49

themdsx - Użytkownik

themdsx
Użytkownik

Debian, Linksys WRT54G No OpenWrt = hot spot

Witam mam taki problem ponieważ zacząłem się niedawno bawić z Debianem, na życzenie szefa i teraz dostałem zadanie takie jak w temacie.
Znalazłem parę rozwiązań typu MicroT OpenWrt lecz szef tego nie chce, router Linksysa ma zostać nie naruszony. Szukałem w sieci typu How to, jak zrobić, co zrobić i nigdzie nie znalazłem rozwiązania bez MT albo dodatkowego oprogramowania na router.

Może przejdę do rzeczy sprawa wygląda tak, mamy w firmie Serwer z Debianem, pod strony www oraz e-mail, jako tako to skonfigurowałem i działa,
teraz mam zrobić hotspota, który będzie działał tak, po wejściu w naszą sieć wifi ma się otworzyć strona do autoryzacji po autoryzacji i zalogowaniu, dana osoba może korzystać z internetu. Bez autoryzacji dostępu takiego ma nie być. Czytałem troszkę i mniej więcej się już łapię w temacie.
Lecz nie aż tak by to uruchomić. Mogli byście mi podpowiedzieć co mi jest potrzebne do stworzenia takiego hot spota, bo ja wiem że
Serwer Radius, i jakieś przekierowania w iptabels, czytałem ten temat:

http://dug.net.pl/tekst/31/udostepnienie_polaczenia … o_%28masq%29/
Lepszego w necie nie ma :D

Co moze jeszcze być proxy dns dhcp? Nie mam pojęcia:)

Albo jak ma ktoś niech poda linki nawet zagraniczne, z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnio edytowany przez themdsx (2012-01-03 15:22:59)

#2  2012-01-03 15:26:09

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Debian, Linksys WRT54G No OpenWrt = hot spot

Linksysa niech szef weźmie do domu (z oryginalnym softem to sprzęt domowy, bez koniecznych wodotrysków), a w zamian da na jakiegoś grata z P4 + karta Atheros zgodna z Linuxem.

Potem:
http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Chillispot_with_FreeRadius_and_MySQL

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-03 15:31:13)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2012-01-03 15:45:17

themdsx - Użytkownik

themdsx
Użytkownik

Niestety nie ma łatwo, jakby można było coś kupić to bym kupił MT trzy razy kliknął i by był po sprawie, dziękuję ci za link od gento :),
Z tego co widzę to ogólnie zasada jest tak:
ktoś wbija na AP, AP wysyła zapytanie do Radiusa, radius sprawdza, jeśli tak wysyła odpowiedź do Debiana, Debian odpowiada do AP wchodz, lecz jeżeli Radius  stwierdzi ze nie! wysyła bezpośrednio do AP odpowiedz.
Czyli ogólnie wszystko siedzi w iptabels masakra już to widzę jak ja to zrobię:)

#4  2012-01-03 16:09:16

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Zrobić jakoś sie da, ale nie ma mowy o wpuszczaniu do Linksysa po wifi po autoryzacji.
Trzeba by to inaczej wykombinować, bo żeby ktoś zobaczył stonę chillispota, musi się dostać do sieci przez Linksysa.

Wtedy Debian musiałbym filrować użytkowników po autoryzacji chillispota/radiusa.
W jakimś proxy może byłoby to wykonalne, w pppoe też, ale nie wiem, jak to zrobić w prostym routingu.

Na 100% można postawić proxy (Squida), z autoryzacją w Radiusie, a potem kombinować, jak to ożenić z Clillispotem.
Gdyby dało się jakoś oskrypcić chillispota i radoiusa, żeby chilli po autoryzacji odpalał regułę iptables wpuszczającą pacjenta, to też powinno działać.
Ale tutaj chyba by trzeba conieco dorzeżbić.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-03 16:09:50)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#5  2012-01-03 16:26:27

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

ja spotkalem sie z rozwiazaniem takim ze stoi sobie jaki ap serwer ma wszyztko na pzekierowanie na stronke po zalogowaniu do pliku dodaje sie wpis z ip I mac I przeladowanie iptables. Co jakis czas np co 10 minut jest sprawdzane czy dalej komputer jest w sieci jak nie to drop a jeszcze o 24 kazdego dnia czyszcenie wszystkiego w iptables na poczatkowe.

#6  2012-01-03 16:42:41

hello_world - Członek DUG

hello_world
Członek DUG
Serwis

themdsx napisał(-a):

Niestety nie ma łatwo, jakby można było coś kupić to bym kupił MT trzy razy kliknął i by był po sprawie, dziękuję ci za link od gento :),
Z tego co widzę to ogólnie zasada jest tak:
ktoś wbija na AP, AP wysyła zapytanie do Radiusa, radius sprawdza, jeśli tak wysyła odpowiedź do Debiana, Debian odpowiada do AP wchodz, lecz jeżeli Radius  stwierdzi ze nie! wysyła bezpośrednio do AP odpowiedz.
Czyli ogólnie wszystko siedzi w iptabels masakra już to widzę jak ja to zrobię:)

W sumie to ten Mikrotik to sprawa kilku stów. Jeżeli chef ma takie wymagania a ty z Linuksem dopiero zaczynasz to wpółczuję szefa.
Żal mu kilku stów, a zabezpieczenia chciałby najlepsze.
Wiem, że dd-wrt ma opcję tworzenia hotspotów ale jak się ... uparł że nic z linksysem nie wolno robić to co zrobić. W sumie to takie nielogiczne bo co takiego ekstremalnie szczególnego ma ten soft linksysa aby go nie zastąpić openwrt.

#7  2012-01-04 10:07:01

matrixnew - Nowy użytkownik

matrixnew
Nowy użytkownik

przecież to jest niezależne czy przcujemy przez wifi czy na lanie, autoryzację możemy wykonać na werwerze. są systemy które odpalasz i nie ważne czym sie podłączysz i jakie masz AP-ki.
przecież serwer DHCP może rozdawać adresy z kilku klas adresowych wiec po podłączeniu do sieci dostajemy adres z klasy która nie jest routowana do netu i tam można wstawić stronę do rejestracji gdzie trzeba podać MAC póżniej skrypciorem ten MAC dodać do DHCP do klasy routowalnej i po odświeżeniu IP klient ma dostęp do internetu

#8  2012-01-04 14:22:45

themdsx - Użytkownik

themdsx
Użytkownik

Witam w mógłbyś podać chociaż jakie są to programy. Jak na razie robię po kolei to co jest napisane wyżej.

A mam pytanie na jakiej zasadzie to działa

http://www.zeroshell.net/eng/captiveportaldetails/

to jest jakieś oprogramowanie które uruchamiam z płyty dodaję tam parę adresów itp tyle ze po wyciągnięciu płyty już przestaje działać?

A mam jeszcze pytanko jeżeli na tym Debianie procują już  strony www, oraz sklepy internetowe stanie się coś z nimi?

Jak na razie zrobiłem tak postawiłem na VB Linuksa, dałem programy od instrukcji wyżej i biorę się za szlifowanie iptabels

#9  2012-01-04 15:21:35

themdsx - Użytkownik

themdsx
Użytkownik

Ale jajka Oo. Dzięki za pomoc Panowie małe nieporozumienie wyszło ja nie mam robić hot spota :D:D:D tylko zrobić tak w Linuksie, aby po wejściu do naszej sieci ktoś zobaczył stronę www.TUMY.xx a pracownicy w firmie co chcą. Jeśli mam rozumieć to takie przekierowanie to czysty iptabels.
:D:D:D

#10  2012-01-04 15:57:57

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Jacekalex napisał(-a):

Linksysa niech szef weźmie do domu (z oryginalnym softem to sprzęt domowy, bez koniecznych wodotrysków), a w zamian da na jakiegoś grata z P4 + karta Atheros zgodna z Linuxem.

Potem:
http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Chillispot_with_FreeRadius_and_MySQL

Bzdura, Linksys pracuje jako AP, lub router/AP (wtedy nawet łatwiej tym sterowac). Serwer zapuszcza site do uwierzytelnienia dla podpietych po WiFi. Serwer w zaleznosci od zalogowani lub nie puszcza dalej ruch zgodnie zplanem. Jedyne wymagania to albo VLAN dla toru serwer<=>linksys, albo osbna karta sieciowa w serwerze i bezposrednie wpięcie do niej AP. Jest to stbiliniejsze i lepsze rozwiazanie niz pakowanie tryliona deamonow w tak male urzadzeni, z tak mala pamiecia, RAM do tego z czulym NVRAM'em. Innymi slowy jak cos dupnie w AP to wtedy caly hotspot lezy. Jesli AP słuzy tylko jako AP, a wszelkie uslugi zapewnia serwer to marka i rodzaj AP (router/AP) jest obojetna i zyskujemy hotswap.

hello_world napisał(-a):

...
Wiem, że dd-wrt ma opcję tworzenia hotspotów ale jak się ... uparł że nic z linksysem nie wolno robić to co zrobić. W sumie to takie nielogiczne bo co takiego ekstremalnie szczególnego ma ten soft linksysa aby go nie zastąpić openwrt.

Np. gwarancję jeśli jest to nowy sprzęt.

Ostatnio edytowany przez qluk (2012-01-04 15:59:42)

#11  2012-01-05 10:23:33

themdsx - Użytkownik

themdsx
Użytkownik

Najwidoczniej szef wie co mówi :) bo się uśmiecha ze w złym kierunku idę, o ile dobrze zrozumiałem to tak.
Daję 2 kartę sieciową ją łączę bezpośrednio z Linksysem (muszę mieć na roterze włączone DHCP?) całość podpinam pod radiusa i powinno być git.
Czy po prostu dać 2 kartę sieciową i zrobić wszystko tak jak jest opisane w linku od Jacekalex.

Się już coraz więcej łapię w tym wszystkim
Kolego qluk, jak bym mógł cię prosić byś mógł mi napisać taki mały schemat jak to podłączyć i pod jakie oprogramowanie taką ścieżkę np.
(roter-->dhcp-->proxy--->radius--->) , żebym nie instalował niepotrzebnych życzy :) i się nie zapuszczał w niepotrzebne manuale.

#12  2012-01-05 16:06:35

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Rozwiązania są dwa:
- tak jak Jacekalex na gotowym
- stawiasz wszystko samemu z uwierzytelnianiem itp.
Szybciej i łatwiej będzie wdrożyć gotowca.

Tak dodajesz sieciówkę w serwerze (chyba ze masz infrastrukture na VLAN'y gotową to wtedy tworzysz VLAN). Teraz ta sieciowka bedzie obslugiwac AP lub AP/router jako hotspoty. Konfigurujesz soft tak aby uzywal tylko tej sieciówki, czy DHCP... Nie pamietam, chyba chillispot zawiera juz go i sam nim steruje, jesli nie to rowniez tylko na ta sieciowke osobne dhcp.

W wypadku jęsli będziesz to robić od zera. To stawiasz DHCP, lighttpd (lub inny lekki serwer), PHP. Teoretycznie wystarczy to, oczywiscie to jest minimalistyczny projekt. Zalozenie jest takie ze bedziesz wtedy troche manipulowal regulami IPtables i tutaj moze sie cos sypnac. Bo domyslnie musisz miec regule ktora jakikolwiek ruch na 80 od klientow AP puszcza na wewentrzy serwer http (i tutaj sie przydaje uzywac AP jako routerów) zawierajacy strone logowania. Po autoryzacji wywolywany jest odpowiedni skrypt dodajacy regule przepuszaczania ruchy od klienta X, w innym wypadku regule puszczajaca ruch tylko wewnatrz do wybranych uslug. Do crona dodajesz wpis ze skryptem kasujacym/negujacym dana regule za np. 120minut.
Bynajmniej nie mowie ze jest to prawidlowe rozwiazanie ale gdybym mial to stawiac od zera to na szybko bym cos takiego sklecil.

Osobiscie jednak polece, jak juz wspomnialem, rozwiazanie na gotowcu. Co prawda chillispota nie konfigurowalem, ale moze jacekalex to robil to pewnie cos pomoze.

Ostatnio edytowany przez qluk (2012-01-05 16:07:35)

Stopka forum