Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-12-08 17:20:53

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

pliki .polkit gdzie to wrzucic :]

Witam.
[ edit]
jezlei nie szukasz pomocy z fprintd tylko chcesz mi pomoc to mozesz isc do ostaniego postu :]
[/edit]

mam troche plików z rozszerzeniem .polkit no i nie wiem gdzie wrzucic, skrypt instalacyjny nigdzie ich nie wrzucił xd noo a przy uruchamianiu aplikacji program woła o nie ,

więc ...
wie ktoś gdzie to umieścić ?
myslalem ze w /etc/polkit-1/ cos bedzie noo ale tam sa kolejne 3 folder i pozniej jeszcze cos dalej :]

chciałem uniknąc metody prób i błedów ( bo jak znam życie to wykonał bym to poprzez kopie pliku do kazdego mozliwego folderu ), jak by zabanglało , to bym to tak zostawił xd  ( bo skoro dziala to po co ruszać xd , tym bardziej że robie to dla siebie a nie dla nikogo z zewnątrz , to bajzej wrecz wskazany :] ).

część plików ma rozszerzenie .conf no to z tym to wiem co zrobić :]
( do /etc/dbus-1/session-settings/ )

( dla ciekawskich ładuje fprintd do czytnika paluchow )

[edit]
dobra znalazlem
w mandaryni ejest tak :
http://rpmfind.net/linux/RPM/mandriva/devel/cooker/ … a.6.i586.html

tutaj tylko insteresujacy wycinek :
/etc/dbus-1/system.d/net.reactivated.Fprint.conf
/etc/fprintd.conf
/usr/bin/fprintd-delete
/usr/bin/fprintd-enroll
/usr/bin/fprintd-list
/usr/bin/fprintd-verify
/usr/lib/fprintd
/usr/share/dbus-1/system-services/net.reactivated.Fprint.service
/usr/share/doc/fprintd
/usr/share/doc/fprintd/AUTHORS
/usr/share/doc/fprintd/COPYING
/usr/share/doc/fprintd/README
/usr/share/doc/fprintd/TODO
/usr/share/polkit-1/actions/net.reactivated.fprint.device.policy
/var/lib/fprint

cieszy ze ktos paczke dla mandaryny zrobil bo przez 100 lat bym tego nie znalazl ;] ( chociaz find *.service moglem zrobic xd )

[edit2]
dla potomnych wrzucam jakie błedy sie pojawiają przy braku plikow .policy .service i .config w odpowidenich folderach ( coby google indeksowalo )

przy braku .config w /etc/dbus-1/system-service/ , po uruchomieniu fprintd

Kod:

fprintd
Could not open fprintd.conf: No such file or directory
Launching FprintObject

** (fprintd:4749): WARNING **: Failed to get name: Connection ":1.149" is not allowed to own the service "net.reactivated.Fprint" due to security policies in the configuration file

przy braku plikow .service oraz .polkit w
/usr/locale/polkit-1/action/ ( tutaj .polkit )
/usr/share/dbus-1/system-services/ ( tutaj .service)

tutaj fprind u mnie startowal, ale juz fprintd-enroll sie sypie

Kod:

fprintd-enroll 
Using device /net/reactivated/Fprint/Device/0
failed to claim device: Not Authorized: GDBus.Error:org.freedesktop.PolicyKit1.Error.Failed: Action net.reactivated.fprint.device.enroll is not registered

pliki znajduja sie w folderze gdzie była kompilacja w /data/ no jak wspomniałem 3 sa .config .service i .action

Ostatnio edytowany przez gindek (2011-12-08 18:12:44)

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#2  2011-12-08 17:51:25

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: pliki .polkit gdzie to wrzucic :]

Zobacz gdzie tutaj są: https://launchpad.net/~fingerprint/+archive/fprint/+packages. Ostatecznie możesz spróbować zainstalować pakiety stamtąd, ale one są dla Ubuntu… Zatem nie wiadomo czy da się je zainstalować na Debianie i czy będą na nim działać, no i generalnie jest to niezalecane.

#3  2011-12-08 17:55:17

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

Re: pliki .polkit gdzie to wrzucic :]

dzx za odpowiedz, paczke sciagne przyda sie, zobacze gdzie pliki rozmiescic ale instalował nie będe może swoja zrobie albo rozmieszcze je recznie , jeszcze pomyśle .

jestem na takim etapie

musze sprawić zeby fprintd uruchamiał się jako daemon ( poki co tego nie robi ) , oraz dodac autoryzacje palucham / bądź poprzez hasło do logowania .

wiem że trzeba do /etc/pam.d/common-auth dodać linijke "auth sufficent pam_fprintd.so , tylko jak tak robiłem z touchpad to albo rybki albo akwarium, tz. albo przejechalem paluchem, albo trzeba było nacisnąc enter poczekać i poczekać na możliwość wpisania hasła , dwa osobne "input" byly do tego .

jak ktoś wie jak któryś z tych problemów rozwiązać, prosze się nie krępować :].

Ostatnio edytowany przez gindek (2011-12-08 18:11:53)

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

Stopka forum