Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
ściągnołem i skompilowałem thinkfinger , czytnik działa tz. moge dodać użytkownika no i moge też paluchem po nim przejechac.
wykonalem
tf-tool --add-user nazwa_usera
przejechalem paluchem 3 razy jak kazalo
potem
tf-tool --add-user root
no i znowu przejechalem paluchem
potem weryfikacja
tf-tool --verify-user root
wyszłlo ze sie zgadza ( sprawdzałem czy działa odpowiednim paluchem no i sprawdzałem inne paluchy ).
nastepnie dodalem zgodnie z "readme"
auth sufficient pam_thinkfinger.so
zapisałem plik no i trzeaba było przetestować czy działa , więc su + paluch ( nie działa ) , synaptic + paluch ( nie działa )
stąd moje pytanie co więcej jest potrzebne ? , albo co kmnie nie tak
acha u mnie po kompilacji i instalacji jako folder configów ustawił sie /usr/share/etc/pam_thinkfinger/
musiałem prefiksów jakichś nie dodać, ale z tamtego miejsca kożysta program więc powinno działać i tak
wystarczy "su"
sudo su
bylo by conajmniej bez sensu ... nadawac sobie uprawnienia root po to zeby zalogowac sie na kono root :]
Ostatnio edytowany przez gindek (2011-12-05 23:05:56)
gindek napisał(-a):
Kod:
sudo subylo by conajmniej bez sensu ...
… no chyba, że używasz Ubuntu ;)
takie info
udało mi się sprawić żeby pytał o palucha, ale czas aktywacji jest przerażająco długi
klepisze
su
i czekasz ... czekasz jak sie herbata konczy to prosi o odcisk palca :], noo a tak na serio to jest to ok 5-10 sek. biorac pod uwage ze hasło sie wklepie w 2 sek. jest to prawie bezużyteczne ( użytecznie jak nie chcesz pamiętać hasła ).
powalcze jednak z fprint , mimo że jestem zniesmaczony :]
Strony: 1