Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przesiadłem się na sarge'a i mam pewien problem z czasem:
pokazuje 2 godziny do przodu (w stosunku do BIOSu). Kiedy go przestawie, zmienia się w BIOSie. W /etc/timezone mam Europe/Warsaw, a więc strefa czasowa wydaje się być wporzo.
Ktoś wie jak sobie z tym poradzic?
zainsatluj sobie pakiet ntpdate to przy uruchamianiu Sarge będzie Ci ściągał informacje o czasie automatycznie ;)
pozdrawiam
z tym że w sarge będziesz miał zawsze dobry czas ale w biosie rzeczywiście mogą być problemy, nie wiem dlaczego ci zależy na czasie w biosie, ale jeśli chodzi Ci oto że w windows źle potem pokazuje czas to na windows też jest programik który pobiera automatycznie czas ..
pzdr
Niestety update czasu przez neta nie wchodzi w gre:(
Zależy mi żeby to działało porawnie i tyle. Musi być inny sposób (bo np. w Mandrake chodziło normalnie)
W pliku /etc/default/rcS spróbuj przestawić zmienną
UTC=yes (jeśli tak masz ustawione) na UTC=no .
rzeczywiscie to co czadman napisał działa ;)
A taka dobra rada na przyszłość - instalator domyślnie wybiera prawidłową strefę czasową dla Polski i Warszawy. Jeżeli przestawicie na GMT to wtedy właśnie wyskakuje różnica 2 godzin.
to jest nic innego jak usługa hwclock.sh w /etc/init.d
można poprostu wywalić w skryptach startowych /etc/rc.2/ usługe hwclock
pozdrawiam
A taka dobra rada na przyszłość - instalator domyślnie wybiera prawidłową strefę czasową dla Polski i Warszawy. Jeżeli przestawicie na GMT to wtedy właśnie wyskakuje różnica 2 godzin.
też tak myślałem, że coś przespałem w instalacji;)
Sluchajcie a ja mam totalna sieczke, w /etc/default/rcS mam UTM =no
POdczas logowania pokazuje mi inny czas odmienny od rzeczywistego w przod a podczas wydania komendy date ukazuje mi sie czas znow inny od rzeczywistego i inny niz podczas logowania....