Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Tak sobie czytam, jak ludziska psioczą o tym, jak Ubuntu się zmienia na złe (chodzi mi o środowisko pracy). Że "idzie" w złą stronę, że jest brzydkie, niefunkcjonalne, itd..
A co biedny Mark miał zrobić?:)
Moim zdaniem Unity jest bardziej funkcjonalne jako środowisko, niż Gnome3. Jest znakomitym "pomostem" pomiędzy Gnome2, a Gnome3.
XFCE odpada jako główne środowisko dla Ubuntu, Kde4 w sumie też.
Jakby jeszcze wziąć pod uwagę fakt, że plotki mówią o GnomeOS, to Mark musiał podjąć taką decyzję, uniezależniając się od gnoma.
Moim zdaniem Unity w tej chwili jest dużo prostszym, bardziej intuicyjnym środowiskiem, niż Gnome3.
Biorąc za przykład dwie dystrybucje, gnające za nowościami: Feodra (gnome3) i Ubuntu (unity) i panią Zosię z jakiegoś biura, która głównie pakiet office używa, to zdecydowanie bardziej bezboleśnie przejdzie zmianę w Ubuntu, niż w Fedorze.
Duży plus dla Ubuntu za Unity.
A mi sie Unity nie podoba i używam w moim Ubuntu Gnome 3, kto zabroni, dalej można uzywać. Unity fajnie wygląda dopóki się w coś nie kliknie ;] Te panele z ikonami są strasznie badziewne. Tepsze uporządkowane menu w Gnome, zajmujące mniej ekranu.
Unity, to strzał w stopę z jednego prostego powodu.
Jest nakładką na Compiza, w dodatku bazuje na najnowszej wersji z svn, wymaga też do współpracy Emeralda 0.9.4.
A Compiz nigdy wzorem stabilnosci nie był nawet ze sterem Nvidii, a jużna sterach Ati, Intela czy innych firm działy się niezłe jaja.
Dlatego, to czy Unity pójdzie prawidłowo, zależy trochę od szczęścia, a głównie od tego, czy Compiz poradzi sobie ze sterem do grafy.
I dlatego masz psioczenie.
Chociaż osobiście nie czaję, po co Unity, jeśli chcieli jakieś super efekty, to łatwiej byłoby przerobić Gnome, Xfce czy jakieś lżejsze środowisko, jak np Enlightenment.
Ale Compiz? - jak ktoś lubi psioczenie, droga wolna, ja zawsze mam Metacity w zapasie :xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-21 16:13:45)
Ja swoją opinię na temat Unity wyraziłem w innym poście. Generalnie miałem bardzo podobne spostrzeżenia do Twoich. Osobiście byłem wręcz zaskoczony, jak bardzo Unity mi się spodobało (biorąc pod uwagę moje uprzedzenie do Ubuntu).
A przy okazji poznęcam się trochę ;) :
radziojedi napisał(-a):
XFCE odpada jako główne środowisko dla Ubuntu, Kde4 w sumie też.
Dlaczego?
radziojedi napisał(-a):
Jakby jeszcze wziąć pod uwagę fakt, że plotki mówią o GnomeOS, to Mark musiał podjąć taką decyzję, uniezależniając się od gnoma.
Pomysł na GNOME OS został przedstawiony na początku sierpnia 2010 roku. Pierwsza paczka z Unity została opublikowana prawie dwa miesiące wcześniej, 9 czerwca 2010 roku. Więc nie może być mowy o jakimkolwiek wpływie GNOME OS na decyzję twórców Ubuntu czy powstanie Unity.
radziojedi napisał(-a):
Biorąc za przykład dwie dystrybucje, gnające za nowościami: Feodra (gnome3) i Ubuntu (unity) i panią Zosię z jakiegoś biura, która głównie pakiet office używa, to zdecydowanie bardziej bezboleśnie przejdzie zmianę w Ubuntu, niż w Fedorze.
Jakieś argumenty poza „bo tak uważam”? Skoro Pani Zosia używa głównie pakietu Office, to co jej za różnica, jakiego środowiska będzie używać? Byle potrafiła Office'a uruchomić.
Unity 2D jest na przykład na QT, nie na compizie i nie musisz mieć 3d, a wygląda ok. A jak na gnome3 nie masz 3d, to wielka pupa, pulpit wygląda tak sobie.
XFCE nie jest takie, takie.... wygładzone?:) sorry, za dziwne określenie.
Pani Zosia w moim przypadku, to dość dużo, gdyż "panie Zosie" bardzo się krzywiły na gnome-shell, a Unity przyjęły bardzo dobrze.
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2011-10-21 17:02:24)
radziojedi napisał(-a):
Unity 2D jest na przykład na QT, nie na compizie
Masz na to jakiś dowód? Bo kod źródłowy zdaje się przeczyć tezie o wykorzystywaniu Qt przez Unity:
minio@pingwin unity-4.24.0 ]:-> grep -I -i -R qt * ChangeLog: * Fixed offscreen dialogs with Qt applications ChangeLog: merged Didiers branch to remove qt apps from our systray whitelist ChangeLog: remove qt apps from systray whitelist: we have sni-qt now ChangeLog: hack around Qt not releasing XdndSelection Doxyfile.in:# comments will behave just like the Qt-style comments (thus requiring an Doxyfile.in:# HTML help (GENERATE_HTMLHELP), Qt help (GENERATE_QHP), or docsets plugins/unitydialog/src/unitydialog.cpp: * but one that is strangely still managed *cough*qt*cough*. Those applications plugins/unityshell/src/Launcher.cpp: // evil hack because Qt does not release the seelction owner on drag finished
radziojedi napisał(-a):
Niech będzie i taki argument. A co z KDE?
radziojedi napisał(-a):
Pani Zosia w moim przypadku, to dość dużo, gdyż "panie Zosie" bardzo się krzywiły na gnome-shell, a Unity przyjęły bardzo dobrze.
Dzięki za wyczerpujący opis przypadku.
Ciekawa ta dyskusja. ale Unity naprawdę da się lubic :D
Minio napisał(-a):
radziojedi napisał(-a):
Unity 2D jest na przykład na QT, nie na compizie
Masz na to jakiś dowód? Bo kod źródłowy zdaje się przeczyć tezie o wykorzystywaniu Qt przez Unity
Nie, faktycznie nie mam, jednakże Unity 2D świetnie działa bez wsparcia 3d ze strony grafy, a to jest sedno.
Minio napisał(-a):
radziojedi napisał(-a):
Niech będzie i taki argument. A co z KDE?
Przy KDE byłby znowu dość duży przeskok z gnome2 na kde4. Większy, niż przy gnome2 na unity. Poza tym, kde4 jest zbyt wygładzone (żart).
Poza tym, wydaje mi się, że Kubuntu rządzi się jakąś niewytłumaczalną przeze mnie autonomią, odcinając się od głównego projektu (Ubuntu). Bardziej związane z developerami KDE4, niż z samym głównym projektem dystrybucji (Ubuntu).
Minio napisał(-a):
radziojedi napisał(-a):
Dzięki za wyczerpujący opis przypadku.
Panie Zosie, to panie pracujące na swoim biurowym stanowisku od czasu PRL przyzwyczajone do swojego "pulpitu". Trudno jest opisać ich przypadek, jednakże są to panie nie lubiące zmian. Unity, to dla nich taki gnome2 ze skrótami do swoich ulubionych programów po boku - większych różnic nie widzą. Trudno jest mi wytłumaczyć ich przypadek, sorry.
Co do xfce, niewiele mu brakuje do gnome 2, niewiele się różni, po zainstalowaniu odpowiednich stylów na pierwszy rzut oka trudno je odróżnić - lecz niedoróbki, np brak edytora menu, mała ilość apletów i ostatnio, okropny wygląd aplikacji gtk3 z lekka odstręcza. Na razie używam G3 ale kto wie, może w nieokreślonym czasie przejdę na xfce (dlaczego nie kde? mam masę programów gtk skonfigurowanych a na kde tak jak by wypada już przejść na qt)
Co do unity, mi się podoba, wizualnie jak i pod względem użytkowania, ale jeszcze bardziej podoba to że ubuntu kreuje własny styl, coś co odróżnia je od innych dystrybucji, wprowadza coś nowego
Xfce odpada jako główne środowisko? Bardzo ciekawa teza, używam jako główne i jedyne i komputer jakoś nie eksplodował :)
Tak najgorzej nie wygląda, całkiem podobnie do Gnome 2.
sir_lucjan napisał(-a):
Xfce odpada jako główne środowisko? Bardzo ciekawa teza, używam jako główne i jedyne i komputer jakoś nie eksplodował :)
Oj, zaczyna się:)
Kto tak powiedział/napisał?
Sam używałem bardzo długo xfce i w gwoli ścisłości bardzo mi się podoba.
Zresztą to moje pierwsze środowisko.
radziojedi napisał(-a):
XFCE odpada jako główne środowisko
Ty :)? Dobra, z eksplozją trochę przekolorowałem, za co przepraszam :D
Nie to, że się czepiam :)
Moim zdaniem, Ububuntu na Xfce nie byłoby takie znowu najgorsze ;)
Powiem, że Xfce4 + Tuning niszczy Gnome 3 ;)
Xfce4 daje dużo możliwości do tuningu -> Crunchbang Linux. Bardzo fajnie moim zdaniem zrobiony. A IntinteOS? Przecudnie :D:D:D
Fervi
To nie kwestia tuningu tylko ładnie dobranego motywu, Xfce w wersji 4.8 udanie zastępuje i kontynuuje Gnome 2.32, dodając parę apletów środowiska wizualnie nie odróżnisz.
Bardzo jestem ciekawy tego waszego tuningu ;)
Wracając do Unity - http://www.ubuntu.com/tour/ - nawet namiastka on-line jest wysoce wku** :)