Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-10-05 16:31:31

kapat - Użytkownik

kapat
Użytkownik

[Pytanie]Samba atrybuty poprawna konfiguracja

Witam!

Nie daje mi spokoju konfiguracja samby, a konkretnie atrybuty plików.
W tej chwili mam utworzone katalogi których właścicielem jest root a chmod ustawiony jest na 777 i tak działa mi wszystko. Jak  u was są poustawiane atrybuty? na jakim użytkowniku odpalacie sambę? bo totalnie nie pasuje mi "takie" ustawienie...

#2  2011-10-07 09:02:17

qlemik - Użytkownik

qlemik
Użytkownik

Re: [Pytanie]Samba atrybuty poprawna konfiguracja

Spokojnie

tworzysz sobie userów do samby potem grupy do samby chyba że zasysasz wszystko z AD. potem tworzysz katalogi nadajesz im właścicieli takich jak jego pełnoprawni użytkownicy potem ustawiasz grupy na te katalogi, a najlepiej aby można było różne cuda robić wkompilowywujesz do obsługi używanego systemu plików "POSIX Access Control Lists on Linux" potem dużo kawy i piszesz ładnego smb.conf i wszysko śmiga :)

P.S katalog nie musi być chown root:root i chmod 777 aby działało może być np. chown nobody:fotki i chmod 070 a jak masz POSIX Access Control Lists on Linux to już tylko Twoja wyobraźnia Cię ogranicza :)

Stopka forum