Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Nie daje mi spokoju konfiguracja samby, a konkretnie atrybuty plików.
W tej chwili mam utworzone katalogi których właścicielem jest root a chmod ustawiony jest na 777 i tak działa mi wszystko. Jak u was są poustawiane atrybuty? na jakim użytkowniku odpalacie sambę? bo totalnie nie pasuje mi "takie" ustawienie...
Spokojnie
tworzysz sobie userów do samby potem grupy do samby chyba że zasysasz wszystko z AD. potem tworzysz katalogi nadajesz im właścicieli takich jak jego pełnoprawni użytkownicy potem ustawiasz grupy na te katalogi, a najlepiej aby można było różne cuda robić wkompilowywujesz do obsługi używanego systemu plików "POSIX Access Control Lists on Linux" potem dużo kawy i piszesz ładnego smb.conf i wszysko śmiga :)
P.S katalog nie musi być chown root:root i chmod 777 aby działało może być np. chown nobody:fotki i chmod 070 a jak masz POSIX Access Control Lists on Linux to już tylko Twoja wyobraźnia Cię ogranicza :)