Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-08-23 16:27:25

krzysiek.ddk - Nowy użytkownik

krzysiek.ddk
Nowy użytkownik

LDAP - pierwsze kroki - problem invalid credentials

Witam wszystkich. Postanowiłem postawić serwer pocztowy oparty o Postfix, Dovecot i LDAP. Postępuję zgodnie z tym poradnikiem:

http://www.howtoforge.com/postfix-virtual-hosting-w … n-ubuntu-8.10

Niestety już na etapie konfiguracji LDAPa mam problemy. Zgodnie z poradnikiem instaluję slapd i ldap_utils - w konfiguratorze wpisuję hasło. Pobieram schematy, poleceniem slaptest konwertuję je do odpowiedniego formatu, nanoszę poprawki. I dochodzę do polecenia ldapadd... , wpisuję hasło które ustawiłem wcześniej w konfiguratorze i niestety wyskakuje info - invalid credentials. Hasło na 100 % zgodne z tym co podawałem w konfigratorze przy instalacji LDAPa. Próbowałem zarówno na Debianie Squeeze jak i na najnowszym Ubuntu 11.04 -cały czas z rezultatem invalid credentials. W czym tkwi problem?

#2  2011-08-31 00:20:36

jurgensen - Użytkownik

jurgensen
Użytkownik

Re: LDAP - pierwsze kroki - problem invalid credentials

Czy nazwę użytkownika podajesz jako pełną DN?

#3  2011-09-04 15:16:17

krzysiek.ddk - Nowy użytkownik

krzysiek.ddk
Nowy użytkownik

Re: LDAP - pierwsze kroki - problem invalid credentials

Wpisuję polecenie jak w poradniku:

Kod:

ldapadd -x -D cn=admin,cn=config -W -f ldif_out/cn\=config/cn\=schema/cn\=\{4\}phamm.ldif

no i niestety invalid credentials.

edit: poradziłem sobie z dodawaniem schematów stosując polecenie:

Kod:

ldapadd -Y EXTERNAL -H ldapi:/// -f ldif_out/cn\=config/cn\=schema/cn\=\{4\}phamm.ldif

zgodnie z poradami znalezionymi na
http://www.linuxquestions.org/questions/linux-serve … -11-a-700452/ (ostatni post)

Ostatnio edytowany przez krzysiek.ddk (2011-09-04 20:09:59)

Stopka forum