Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
poszukuję opisu/how-to jak zrobić własną minimalną dystrybucje ładowaną z usb do ramdysku. wiem, że można zainstalować system na usb, ale mi nie o to chodzi.
chce sobie zrobić bezdyskowe mediacenter.
na usb chcę wrzucić system by podczas startu załadował się do ramdysku.
jak coś takiego zrobić?
będę wdzięczny za linki, opisy.
pzdr
Chyba dla nikogo nie jest zaskoczeniem, że na wysokości zadania znowu staje Grml? ;)
Za pomocą grml-live zrób własny obraz Grmla, następnie wrzuć go na USB za pomocą grml2usb dodając do domyślnych flag opcję toram (jeśli się nie mylę --bootoptions=toram).
azhag napisał(-a):
Chyba dla nikogo nie jest zaskoczeniem, że na wysokości zadania znowu staje Grml? ;)
zrób własny obraz Grmla
No właśnie nie chce robić obrazu "czegoś". chce sobie zrobić debiana, czy inny system, dopieścić, i "wrzucić" do ramu z usb
Nicram napisał(-a):
No właśnie nie chce robić obrazu "czegoś". chce sobie zrobić debiana, czy inny system, dopieścić, i "wrzucić" do ramu z usb
Jak wyżej + http://wiki.grml.org/doku.php?id=persistency
Grml to praktycznie Debian — ze swoich pakietów to praktycznie tylko narzędzia, jądro i kilka rzeczy odpowiedzialnych za uruchamianie się Live, reszta idzie bezpośrednio z repozytorium Debiana.
dzięki
aczkolwiek właśnie stwierdziłem, że nie potrzebny mi system na usb. I tak będę miał w "szafie" odpalonego nas'a, który będzie mi shaerował dane. Przecież mogę go wykorzystać do przechowania systemu i podania go przez PXE. aczkolwiek, to nie zmienia faktu, że potrzebuje systemu, żeby wrzucić go do ramu.
Strony: 1