Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy ktoś podpowie mi jak bezboleśnie zmniejszyć masowo zdjęcia do wielkości 300kb (na windzie korzystam z PhotoResize http://www.rw-designer.com/picture-resize - bardzo fajnie i bezboleśnie działa, prawie nie widać utraty jakości).
Teraz potrzebuje zmniejszyć zdjęcia w katalogach(bez zmiany ich położenia) - ok kilku tysięcy katalogów w nich zdjęcia, w sumie ważą ok 100-140 gb, czy zna ktoś jakąś komendę, którą wykorzystam do zamiany plików większych niż 300kb do tej wielkości?
Oczywiście wszystko do zrobienia w konsoli (nie ma środowiska graficznego tylko serwer plików na sambie)
Ostatnio edytowany przez DWSD (2011-08-15 17:56:32)
W konsoli jest kombajn do tego:
aptitude install imagemagic man convert
convert można użyć w pętli for (w skrypcie) choćby i dla miliona obrazków.
Inna sprawa, ze można zmieniać rozdzielczość i wymiary, samej wielkości pliku nigdy nie probowałem.
Sznurek:
http://debian.linux.pl/threads/10170-Convert-i-maso … w-graficznych
Tu masz prosty programik graficzny:
http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=20&t=59827
I jeszcze to:
http://qt-apps.org/content/show.php/SIR+-+Simple+Im … content=56790
U mnie się skompilował grzecznie.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-08-15 19:37:12)
jak przerobić ten drugi skrypt, żeby nie korzystał z okienek, tylko się co najwyżej pytał w konsoli? no i zamieniał pliki wsadowe a nie tworzył nowych, ostatnie całowicie odpada - nie mam środowiska graficznego, a convert zrobi tylko do wielkości w pixelach, a potrzebuje ustalić wagę pliku.
ciężka sprawa
Ostatnio edytowany przez DWSD (2011-08-15 19:22:11)
Jak wielkość zmniejszyć, nie wiem.
Generalnie obrazek jest elementem graficznym - i gotowego parametru nie widzę.
Ja bym popróbował na 1 - 3 obrazkach w Gimpie, potem taki sam efekt jak w Gimpie zrobił w convert, i jeśli będzie ok, wsadził go do pętli.
I kombinowałbym z tym skryptem.
chciałem z tej strony poprzec autora tematu, tez mowie że plik "wazy" :]
nauczylem sie tego od starszego somsiada ...
inna sprawa jest ze bit nie jest tez jednostka objetosci / długości :] wiec nie moze "zajmować miejsca"
chyba najpoprawniej jest powiedzieć że bit jest stanem energetycznym.
a zatem jednostka powinno byc chyba "ilosc stanow energetycznych potrzebnych to zapisania pliku", jako ze jest to długi zapis proponuje skrót ISEPTZP
pozdrawiam
Paweł "GindeK" I.
[edit]
dodałem kilka zjedzonych literek.
przegląda ktoś ten skrypt ? bo nie wiem czy jest sens żebym kombinował :]
Ostatnio edytowany przez gindek (2011-08-15 21:03:07)
Jak może plik ważyć? bit to nie jest jednostka wagi :)
chyba najpoprawniej jest powiedzieć że bit jest stanem energetycznym.
a zatem jednostka powinno byc chyba "ilosc stanow energetycznych potrzebnych to zapisania pliku", jako ze jest to długi zapis proponuje skrót ISEPTZP
Wszyscy wiedzą o co chodzi więc nie rozwadniajcie tematu.
Obawiam się ,że jednym poleceniem się tu nie zdziała.
"waga" zdjęcia zależy od rozdzielczości ,formatu ,kompresji i jeszcze paru innych rzeczy.
Skrypt najpierw musiałby sprawdzać to wszystko na danym zdjęciu a potem ewentualnie zmieniać któryś z parametrów.
no w przypadku jpg wystarczy jechać z ( cyt. z gimp ) "jakoscia".
no ale faktycznie przydała by sie do tego biblioteka z jakims interejsem do niej, a nie skrypcik :],
mozna ustalic jeden rozmiar pliku ( rozdzielczosc), a nastepnie jechac z jakoscia sprawdzac czy rozmiar ejst wystarczajaco maly, jezeli nie to usuwac plik i od nowa jechac z jakoscia w dol.
Ostatnio edytowany przez gindek (2011-08-15 21:24:09)
widzę, że temat się rozwinął, jak zwróciłem uwagę na ten programik windowsowy, to on zmniejsza trochę rozdzielczość, jakość ustawia na 60, obcina nie wykorzystane kolory z pliku albo nie potrzebne odcienie, i nie widać wielkich różnic między wejsiowym plikiem a wyjściowym (oczywiście nie powiększamy do pikseli i nie porównujemy w ten sposób), znajdziemy coś podobnego jakiś projekt?
Jest tyle takich samych nazw oznaczających co innego:
zdjęcie o "rozdzielczości" 300 dpi może ważyć tyle samo co zdjęcie o rozdzielczości 72 dpi. Pierwsze się nadaje do druku, drugie tylko do internetu.
A rozdzielczość 800 x 600 px to nie to samo co dpi
===
wracając do tematu - jakim algorytmem mają być zmniejszane zdjęcia: bicubic, lanczos, liniowo ? Wszystko to wpływa na "wagę" pliku wynikowego.
BTW - takie hurtowe zmniejszanie zdjęć bez patrzenia na jakość to mi się bez sensu widzi.
Jedyne sensowne rozwiązanie: pliki startowe zapisane w tiffie, potem skalowanie do wymaganej rozdzielczości i konwersja do jpg.
Ten wymóg 300kb skąd się wziął? Raczej naturalnym rozwiązaniem jest skalowanie zdjęć do jakieś wielkości i jakości a nie objętości ? No chyba że ma być maks 300kb ale to też dziwnie.