Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! mam takie zapytanie sql'a w którym wykonuję odejmowanie dwóch kolumn zawierających godziny
a następnie wynik odejmuje od godziny 08:00. Wygląda to tak:
SELECT TIMEDIFF( TIMEDIFF(godzina_do, godzina_od), '08:00') AS nadgodziny FROM czas
daje np:
-01:30
02:00
01:00
I teraz chodzi o to że chciałbym zsumować ten wynik, czyli w powyzszym przypadku wyświetliło mi :
01:30
Byłbym wdzięczny za podpowiedź!
SELECT SEC_TO_TIME(SUM(TIME_TO_SEC(nadgodziny))) as suma_nadgodzin FROM (SELECT TIMEDIFF( TIMEDIFF(godzina_do, godzina_od), '08:00') AS nadgodziny FROM czas) as tabela
Powinno pomóc
Ostatnio edytowany przez meciarz (2011-08-10 16:46:56)
Dziękówka wielka! Mam jeszcze taki jeden problem ponieważ wyświetlam sobie tak jak wcześniej te godziny:
SELECT TIMEDIFF( TIMEDIFF(godzina_do, godzina_od), '08:00') AS nadgodziny FROM czas
i ok! I teraz niewiem czy zrobić to za pomocą php czy mysql'a bo jak mam np:
-01:30
01:00
to chciałem obok w kolejnej kolumnie wyświetlić wynik dodawania danego rekordu z poprzednim w taki sposób - odnosząc się do powyższego:
-01:30 -01:30
02:00 00:30
01:00 01:30
02:00 03:30
Czyli jak widać w prawej kolumnie są wyniki dodawania poszczególnych rekordów.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś potrafił mnie nakierować.
W PHP jest taki operator "+" (plus), służy do dodawania. Albo lepiej tak: http://php.net/manual/pl/datetime.add.php . W MySQL funkcja DATE_ADD.
Ostatnio edytowany przez kamikaze (2011-08-12 12:51:42)
Kurde za dużo mi to nie daje! Zabardzo niewiem jak to ugryźć za pomocą php.
Weszłeś chociaż na stronę, którą podałem? Aż taki leniwy jesteś? Wchodzisz, przesuwasz trochę stronę w dół i masz przykład. Jak to ci nie pomoże to już nie wiem. Znowu masz nadzieję, że ktoś ci cały kod wklei? Jak tak będziesz programował to daleko nie zajdziesz.
Witam ponownie! Niestety nie bardzo to umiem połapać jeżeli chodzi o podane linki:(
Gdyby byłktoś w stanie mnie jakoś nakierować to był bym bardzo wdzięczny. Nie chodzi o gotowe rozwiązanie.