Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-08-03 16:04:17

vocativus - Nowy użytkownik

vocativus
Nowy użytkownik

Brak trybu tekstowego

Witam!

Mój problem polega na tym że nie mam trybu tekstowego. Po odpaleniu systeu w GRUBie jest wszystko jak dotąd, do linijki "Waiting for /dev to be fully populated". Potem przechodzi w tryb graficzny (dotąd działo się to później). Ok tylko po wciśnięciu kombinacji klawiszy ctrl alt F1 aż do F6 nie mogę się zalogować, bo ostatnią linią wyświetlaną jest ta waiting for... na każdej z konsol. Zabicie xów i KDM też nic nie daje, przejście w tryb tekstowy w ekranie logowania z tym samym efektem.

Dokładnie to się wyświetla:

Loading, please wait...
INIT: version 2.88 booting
Using makefile-styleconcurrent boot in runlevel S.
Starting the hotplug events dispatcher: udevd.
Synthesizing the initial hotplug events...done.
Waiting for /dev to be fully populated...

Wydaje mi się że stało się to po aktualizacji systemu, gdzie również aktualizowało się oprogramowanie karty graficznej, ale to tylko mój domysł.

Debian Testing AMD64, karta graficzna nVidii, sterowniki instalowane z repozytoriów.
Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać?

#2  2011-08-03 17:21:08

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: Brak trybu tekstowego

Jakich sterowników używasz (nie skąd tylko jakich) w X-ach i na czym do tej pory chodził tryb tekstowy (kms, zwykłe vga, vesafb)? Jeszcze żeby była jasność — teraz jak przełączasz się na np. tty3, to nie widzisz zupełnie nic, tudzież jedynie czarny ekran?

#3  2011-08-03 22:10:26

vocativus
Nowy użytkownik

ArnVaker napisał(-a):

Jakich sterowników używasz (nie skąd tylko jakich) w X-ach

NVIDIA wersja 275.21-1

ArnVaker napisał(-a):

i na czym do tej pory chodził tryb tekstowy (kms, zwykłe vga, vesafb)?

zielonego pojęcia nie mam...

ArnVaker napisał(-a):

Jeszcze żeby była jasność — teraz jak przełączasz się na np. tty3, to nie widzisz zupełnie nic, tudzież jedynie czarny ekran?

widze tryb tekstowy, gdzie pisze tylko to co w tagu quote w pierwszym poście. Restart komputera wygląda w taki sam sposób - po komendzie reboot KDE się wyłącza, przechodzi w tryb tekstowy, ale cały czas pisze tam tylko tyle co już cytowałem, aż do zrestartowania maszyny.

Ostatnio edytowany przez vocativus (2011-08-03 22:12:37)

#4  2011-08-04 09:46:40

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Z tego co można znaleźć w necie to zwiazane jest to bugiem z udev.

Ostatnio edytowany przez ba10 (2011-08-04 10:05:49)

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#5  2011-08-04 10:22:53

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

udeva bym nie wykluczał, ale niekoniecznie to akurat ten bug. Tutaj system nie wisi tylko podnosi się normalnie do X-ów, po prostu ten komunikat jest ostatnim który pojawia się na tty. W sumie to dziwne, bo gdyby to był problem ze sterownikami, to powinien być tylko czarny ekran w trybie tekstowym, a nie zamrożony komunikat… Zobacz na starszym kernelu (używasz dystrybucyjnego, prawda?) i w trybie „single user”. Może coś ze skryptami startowymi? Można spróbować dać CONCURRENCY=none do /etc/default/rcS. Jednak to strzały tylko, nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem. Skoro uważasz, że to wina aktualizacji, to popatrz co się aktualizowało, jeśli faktycznie był tam udev, to zobacz na starszej wersji. Poza tym patrzyłeś czy nie zostają po tym jakieś ślady w logach (np. dmesg)?

#6  2011-08-06 01:15:17

vocativus
Nowy użytkownik

no to tak... wszystkie opcje poza normalnym trybem na najnowszym jądrze kończą się czarnym ekranem. Nie można przejść do konsoli.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale zmieniałem sprzęt w zeszłym tygodniu. System został ten który był instalowany na poprzednim.

W aktualizacjach jest udev.

Ostatnio edytowany przez vocativus (2011-08-10 19:56:32)

#7  2011-08-10 19:56:38

vocativus
Nowy użytkownik

Apt zaktualizował dzisiaj jądo do wersji 3.0 i jest to samo. Usunąłem sterowniki karty graficznej - to samo. Tryb graficzny sę uruchomił, po wciśnięciu kombinacji ctrl alt F1 była tylko pulsująca kreska.
Uruchomiłem jądro 2.6.32 i (jak można się spodziewać) tryb graficzny nie wystartował w ogóle z braku sterownika, ale normalnie można było się zalogować w konsoli.

Gdzie mogę szukać jakiegoś pliku konfiguracyjnego odpowiedzialnego za to że ten tryb graficzny tak szybko startuje? Próbowałem znaleźć zwykłą wyszukiwarką filtrując czas dostępu ale nic nie znalazłem ciekawego. W internecie nie doszukałem się narzędzia które by szczegółowo zapisywało w logach z jakiego pliku system korzysta.

Ostatnio edytowany przez vocativus (2011-08-10 19:58:58)

#8  2011-08-10 20:08:17

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Czekaj, ale skoro usunąłeś sterowniki, to na czym X-y chodziły? Nie używasz czasem nouveau? W trybie jednego użytkownika X-y w ogóle nie startują, skoro tam jest to samo, to raczej nie tego wina… Może jakaś zmiana w kernelu? To się pojawiło po przejściu z 2.6.39-2 na 2.6.39-3?

Stopka forum