Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Od jakiegoś czasu jestem mniej lub bardziej szczęśliwym uższkodnikiem GNOME. Jako, że wcześniejsze próby jego minimalnej wersji coś mi się nie udały tym razem skompilowałem metapakiet. Niby wszystko pięknie ładnie, ale...
No właśnie. Zauważyłem, że po odpaleniu kompa i pierwszym logowaniu (czy po wylogowaniu, przełączeniu na fluxboxa i ponownym zalogowaniu na GNOME) nautilus żre 100% CPU i load na lapku w stanie spoczynku jest minimum 1.5-2 ;]. Wujek google podpowiedział, że to wina gvfs i żęby go przekompilować z wyłączeniem gdu. Jak poradził tak zrobiłem i dupa. Dalej tego samego. Kolejną ciekawostką jest to, że wystarczy się zalogować na GNOME, wylogować i zalogować ponownie. Wtedy zużycie procka przez nautilusa spada do sensownego poziomu 0% :) a load na kompie nie przekracza 0.4.
Wszystko byłoby OK gdyby nie to, że jest to irytujące :)
Jakieś pomysły ? :>
winnetou@wigwam ~ $ qlist -ICUv nautilus gnome-base/nautilus-2.32.2.1-r1 winnetou@wigwam ~ $ qlist -ICUv gvfs gnome-base/gvfs-1.6.7-r1 (cdda http samba udev)
Gdyby jeszcze jakieś info było potrzebne dostarczę ;) (a-ha mam w make.conf ustawione -gnome -gstreamer :P)
Jesteś na 100% pewien ,że to nautilus ?
U mnie na gentoo coś gnome-terminal ma tendencje do takiego zachowania.
Zjawisko występuje losowo. Nawet ubicie go powoduje ,że za chwilę proces samoistnie powraca.
Mam takie coś od ostatniego upgrade.
U mnie też Nautilus-2.32.2.1 podobnie wariuje, zwłaszacza na koncie roota.
Dlatego w tej chwili używam częsciej Thunara i Dolphina.
To się pojawiło po aktualizacji gtk+ na 2.24.4, wcześniej chodził normalnie.
Jednak ze względu na Grsec i Paxa, specjalnie się tym nie przejąłem.
Właśnie kompiluję 2.32.1-r1...
Tutaj piszą, że stery Nvidii w wersji 275.19 mogą być w to zamieszane: https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=375615.
BTW, mowa o Gentoo, zatem „Linux/Unix”.
Nowe GCC-4.6.1 też może być w to zamieszane.
Relevant information:
Alexandre Rostovtsev napisał(-a):
.....# emerge --info
Portage 2.2.0_alpha45 (default/linux/amd64/10.0/desktop/gnome, gcc-4.6.1,
glibc-2.13-r4, 2.6.39-gentoo-r2.3 x86_64)......
Na stronie GCC jest podobno stabilne, ale zanim wszystko skompilowane nowym GCC będzie stabilne, trochę wody w Wiśle uplynie.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-07-27 10:07:26)
Raczej nie bo ja mam 4.4.5
gcc version 4.4.5 (Gentoo 4.4.5 p1.3, pie-0.4.5)
Ja mam:
gcc version 4.4.5 (Gentoo Hardened 4.4.5 p1.2, pie-0.4.5)
Nvidia chodzi idealnie, Gnome dość dobrze, z wyjątkiem błędu z mapą klawiszy (np po naciśnięciu alt+f4, aktywne okno jest wyłączone, ale ja ląduję na 4 konsoli),
i błędem Nautilusa, który potrafi cale wieki listować katalogi, i przymulać w tym czasie.
Dlatego pisalem wkontekscie bugzilli.
Co do blędu u mnie, to w Hardened już nie takie rzeczy widziałem ;), i przeżylem. xD
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-07-27 10:16:44)
@ilin tak jestem pewien że to nautilus - przynajmneij tak pokazuje htop ;)
co do reszty paczek:
winnetou@wigwam ~ $ qlist -ICUv gcc sys-devel/gcc-4.4.5 (fortran mudflap multilib nls nptl openmp) sys-devel/gcc-4.5.2 (fortran mudflap multilib nls nptl openmp) sys-devel/gcc-config-1.4.1-r1 x11-misc/gccmakedep-1.0.2 winnetou@wigwam ~ $ qlist -ICUv nvidia dev-util/nvidia-cuda-toolkit-4.0 media-video/nvidia-settings-270.41.06 x11-drivers/nvidia-drivers-270.41.19 (gtk kernel_linux multilib) winnetou@wigwam ~ $ qlist -ICUv gtk+ app-emulation/emul-linux-x86-gtklibs-20110129 app-text/gtkspell-2.0.16 dev-cpp/gtkmm-2.24.0 dev-dotnet/gtk-sharp-2.12.10 dev-dotnet/gtk-sharp-gapi-2.12.10 dev-perl/gtk2-perl-1.223.0 dev-python/pygtk-2.24.0-r1 dev-python/pygtkglext-1.1.0 dev-python/pygtksourceview-2.10.1 dev-util/gtk-doc-am-1.17 gnome-extra/gtkhtml-3.32.2 media-gfx/gtkimageview-1.6.4 media-libs/libexif-gtk-0.3.5-r2 (nls) net-libs/gtk-vnc-0.4.3 (python sasl) net-libs/webkit-gtk-1.2.7 (jit) x11-libs/gtk+-2.24.5-r1 (cups introspection) x11-libs/gtk+-3.0.11 (cups introspection) x11-libs/gtkglext-1.2.0 x11-libs/gtksourceview-2.10.5-r1 x11-themes/gtk-engines-2.20.2 x11-themes/gtk-engines-aurora-1.5.1
Jak nautilus szaleje to przy próbie wylogowania pojawia się okienko z komunikatem że następujące programy nie zakończyły swojego działania (i w okienki 2-3 instance nautilsa). Kill -9 PID też nie daje sobie rady bo się proces automatycznie odradza.
Jutro/pojutrze zanudze świat może przejdzie ;)
Dziś mi zaczął gnome-session to robić.
Na razie przeinstalowałem stery nvidii na 280.04.
Zobaczymy czy znów się to pojawi.
Strony: 1