Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Skoro karty się pojawiły to sprawdź czy polecenie
speaker-test
wyda jakiś dźwięk.
Playback device is default Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels Using 16 octaves of pink noise ALSA lib confmisc.c:768:(parse_card) cannot find card '0' ALSA lib conf.c:4184:(_snd_config_evaluate) function snd_func_card_driver returned error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib confmisc.c:392:(snd_func_concat) error evaluating strings ALSA lib conf.c:4184:(_snd_config_evaluate) function snd_func_concat returned error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib confmisc.c:1251:(snd_func_refer) error evaluating name ALSA lib conf.c:4184:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib conf.c:4663:(snd_config_expand) Evaluate error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib pcm.c:2212:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default Playback open error: -2,Nie ma takiego pliku ani katalogu
Zauważyłem że po restarcie lapka karty "znikają" po wydaniu komendy modprobe się pojawiają i wynik speaker-test to
speaker-test 1.0.24.2 Playback device is default Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels Using 16 octaves of pink noise ALSA lib pcm_dmix.c:1018:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave Playback open error: -2,Nie ma takiego pliku ani katalogu
Ostatnio edytowany przez diaraf (2011-09-21 04:52:39)
Spróbuj jeszcze oprócz
modprobe snd-hda-intel
Dać
modprobe snd-pcm-oss
I potem, dać speaker-test
Znalazłem TU info które może ci pomoże wycinek daję tu na forum
Step 1: Open Terminal from "Applications->Accessories->Terminal" Step 2: Run the following commands (copy/paste each command into the Terminal and then hit <enter>) sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base # Add the following line at the end of the alsa-base file: options snd-hda-intel model=mobile sudo gedit /etc/modprobe.d/options # Add the following line at the end of the options file: options snd-hda-intel model=mobile Reboot pc and retest sound. If this does not work, please try one of the other models: You can replace model=mobile with model=laptop or one of the others here: AD1884A / AD1883 / AD1984A / AD1984B desktop 3-stack desktop (default) laptop laptop with HP jack sensing mobile mobile devices with HP jack sensing thinkpad Lenovo Thinkpad X300
@ilin oba weszły czysto lecz problem ten sam tzn. komunikat
@kiko80 nie ma takich plików jest alsa-base.conf tego drugiego wogóle nie ma
Ale czy wprowadziłeś zmiany do pierwszego pliku?? Jeśli tak a po resecie nic nie dało to utwórz tam plik options czy jak tam i dodaj wpis potem zawsze usunąć można.