Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
męczę się już od dłuższego czasu z problemem wyświetlania temperatury procesora poprzez sensors.
Wynik działania programu jest taki:
root@krolik:/# sensors coretemp-isa-0000 Adapter: ISA adapter ERROR: Can't get value of subfeature temp1_input: Can't read Core 0: +0.0°C (high = +105.0°C, crit = +105.0°C) coretemp-isa-0001 Adapter: ISA adapter ERROR: Can't get value of subfeature temp1_input: Can't read Core 1: +0.0°C (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)
Oczywiście sensors-detect wykryło mi "coretemp" i linijka dodana jest tam gdzie trzeba. Komputer był restartowany i nic to nie dało.
Problemem może być:
root@krolik:/# tail /sys/module/coretemp/drivers/platform\:coretemp/coretemp.0/temp1_input tail: błąd czytania `/sys/module/coretemp/drivers/platform:coretemp/coretemp.0/temp1_input': Zasoby chwilowo niedostępne
Tak jest zawsze (patrzyłem na jadrach od 2.6.32 do 2.6.39) i nie wiem z czego to wynika. Mógłby ktoś pomóc?
Mój komputer to:
Laptop Compal JFL92
procesor to: Intel CORE 2 DUO T9500
Wersja Debiana: testing
sudo modprobe coretemp sensors
I spróbuj na innym kernelu, może w obecnym moduł coretemp może mieć jakiś bląd.
Poza tym jeden potencjalny błąd widzę u Ciebie:
Pokaż wynik
ping -c1 krolik
Zmieniłeś nazwe hosta z domyślnej (localhost), i ciekaw jestem, czy nowa nazwę hosta dodałeś do
/etc/hosts
z adresem 127.0.0.1.
Linux to zwierzę sieciowe, bardzo wrażliwe na nazwę hosta i domeny.
A tak nawiasem, to jaki system, która wersja, jaka architektura, jaki kernel?
Od tego się zazwyczaj zaczyna...
To by było na tyle
;-)
Jacekalex napisał(-a):
Kod:
sudo modprobe coretemp sensors
Nic się nie zmienia.
Jacekalex napisał(-a):
I spróbuj na innym kernelu, może w obecnym moduł coretemp może mieć jakiś bląd.
Próbowałem na jajkach 2.6.32, 2.6.38 i 2.6.39 i rezultat zawsze był ten sam.
Jacekalex napisał(-a):
Poza tym jeden potencjalny błąd widzę u Ciebie:
Pokaż wynikKod:
ping -c1 krolikZmieniłeś nazwe hosta z domyślnej (localhost), i ciekaw jestem, czy nowa nazwę hosta dodałeś do
Kod:
/etc/hostsz adresem 127.0.0.1.
Linux to zwierzę sieciowe, bardzo wrażliwe na nazwę hosta i domeny.
Tu chyba jest ok, bo nazwa "krolik" była wpisywana do /etc/hosts:
krolik@krolik:~$ ping -c1 krolik PING localhost (127.0.0.1) 56(84) bytes of data. 64 bytes from localhost (127.0.0.1): icmp_req=1 ttl=64 time=0.025 ms --- localhost ping statistics --- 1 packets transmitted, 1 received, 0% packet loss, time 0ms rtt min/avg/max/mdev = 0.025/0.025/0.025/0.000 ms
Jacekalex napisał(-a):
A tak nawiasem, to jaki system, która wersja, jaka architektura, jaki kernel?
Od tego się zazwyczaj zaczyna...
To by było na tyle
;-)
Mam na świeżo aktualizowanego Debiana Wheezy w architekturze amd64.
Aktualne jajko to: 2.6.39-2-amd64 (ale testowałem to już na co najmniej trzech wersjach)
Na Debianie również miałem problem z sensorami procesora. Na Gentoo rozwiązałem problem kompilując moduły na stałe w jądro. Po tym nawet demona lm_sensors nie trzeba uruchamiać.