Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam Was! Od dłuższego czasu mam niewyjaśniony problem z kartą dźwiękową. Jest dźwięk a później nie ma i tak na zmianę. Akurat teraz go brakuje. Brak jakichkolwiek wyskakujących błędów na temat karty czy dźwięku. Mam pewne domysły, ale wiadomo, że nie zastąpią doświadczonych opinii. Proszę o sugestie.
Moja karta: Realtek ALC880
Ostatnio edytowany przez juliagoda (2011-06-10 20:02:06)
Droga Pani, jeśli można prosić:
1. cat /proc/asound/version
2. cat /proc/asound/cards
3. cat /proc/asound/devices
4. cat /proc/asound/hwdep
5. cat /proc/asound/card0/codec#0
6. Jakiego środowiska graficznego używasz? Chyba że wiesz czy jakiegoś serwera dźwięku używasz.
7. Jak nie masz dźwięku to spróbuj: (jak masz to też zobacz to)
aplay /dev/urandom
Powinno być słychać trzaski, szum.
8. Uruchamiaj też w konsoli alsamixer i sprawdzaj czy coś tam się nie zmieniło, bo nie powinno. (choć już widziałem kiedyś że pewien program sam sobie suwakami głośności sterował.... i później stanu nie przywracał..)
Wymysł 1. Być może coś przejmuje Ci kontrolę nad urządzeniem, zajmuje zasoby blokując moduł dźwiękowy. (np. wtyczka flash w przeglądarce przy złej konfiguracji systemu potrafi zajął cały moduł dźwiękowy tylko dla siebie)
Wymysł 2. Konfiguracja się popsuła... Bywa :)
Wymysł 3. Błąd sterownika. Ale wyklucza to "od pewnego czas [mam problem]".
juliagoda@juliagoda@desktop ~ $ cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23. juliagoda@juliagoda@desktop ~ $ cat /proc/asound/cards 0 [Intel ]: HDA-Intel - HDA Intel HDA Intel at 0xe4000000 irq 45 1 [U0x46d0x89d ]: USB-Audio - USB Device 0x46d:0x89d USB Device 0x46d:0x89d at usb-0000:00:1d.2-1, full speed 2 [HDMI ]: HDA-Intel - HDA ATI HDMI HDA ATI HDMI at 0xe1010000 irq 46 juliagoda@juliagoda@desktop ~ $ cat /proc/asound/devices 1: : sequencer 2: [ 0- 2]: digital audio capture 3: [ 0- 1]: digital audio playback 4: [ 0- 0]: digital audio playback 5: [ 0- 0]: digital audio capture 6: [ 0- 2]: hardware dependent 7: [ 0] : control 8: [ 1- 0]: digital audio capture 9: [ 1] : control 10: [ 2- 3]: digital audio playback 11: [ 2- 0]: hardware dependent 12: [ 2] : control 33: : timer juliagoda@juliagoda@desktop ~ $ cat /proc/asound/hwdep 00-02: HDA Codec 2 02-00: HDA Codec 0 juliagoda@juliagoda@desktop ~ $ cat /proc/asound/card0/codec#0 cat: /proc/asound/card0/codec#0: Nie ma takiego pliku ani katalogu
6. Xfce4
7.
juliagoda@juliagoda@desktop ~ $ aplay /dev/urandom ALSA lib pulse.c:229:(pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Connection refused aplay: main:654: audio open error: Połączenie odrzucone
8. Właśnie miałam taki przypadek ale tym razem jest dobrze.
Jeśli nie jest Ci to niezbędne to wyrzuć to pulseaudio w pierod.
Nie podziałało
Proponuję się zaczepić na tym:
aplay /dev/urandom
Bo to powinno zawsze działać.
Czyli po usunięciu PulseAudio ten komunikator o PulseAudio się już nie pojawia?
Dla pewności sprawdź czy tego pulseaudio nie ma uruchomionego:
ps aux | grep pulse
Bo ten demon (nie mylić z daemon) uruchamia się "sam" (pewnie po DBusie, bo u mnie zalega w pamięci, choć sam go nie uruchamiam nigdzie...)
Pokaż
dpkg -l | grep pulse
juliagoda@juliagoda@desktop ~ $ dpkg -l | grep pulse ii libpulse-mainloop-glib0 0.9.21-4 PulseAudio client libraries (glib support) ii libpulse0 0.9.21-4 PulseAudio client libraries
Czyli tak jak ma pewna osoba i dźwiek jej działa...
a raport o pulseaudio dalej wyskakuje
Ostatnio edytowany przez juliagoda (2011-06-10 18:49:44)
Zrobiłaś restart kompa ?
Tak, dalej nic
To musisz mieć pliki konfiguracyjne które robią bubu.
Pokaż z konta użytkownika
ls ~/ | grep asound
ls /etc | grep asound
juliagoda@juliagoda@desktop ~ $ ls ~/ | grep asound juliagoda@juliagoda@desktop ~ $ ls /etc | grep asound asound.conf
ilin napisał(-a):
Kod:
ls ~/ | grep asound
Czasem nie tak?
ls -a ~/ | grep asound
(a jeszcze lepiej ls ~/.asound*)
azhag masz rację .
Zapomniałem że to plik ukryty.
Ale juz w /etc mamy chyba winnego :)
Pokaż
cat /etc/asound.conf
juliagoda@juliagoda@desktop ~ $ cat /etc/asound.conf pcm.pulse { type pulse } ctl.pulse { type pulse } pcm.!default { type pulse } ctl.!default { type pulse }
Widzisz więc skąd się to pulse bierze.
rm /etc/asound.conf
Potem restart kompa i powinno działać.
Teraz wiem:) wszystko gra, mam nadzieję że na długo:D
Dzięki:)
Ostatnio edytowany przez juliagoda (2011-06-10 20:01:41)