Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dziwny problem mnie spotkał, mam w sumie kilka serwerów, gdzie mam skonfigurowane PPTPD, klienci mają swoje zew. IP przyporządkowane i wszystko działa ok, dzisiaj chciałem dodać kolejny serwer, wybór padł na VPS na Xenie w Statnecie.
Konfiguruje PPTPD jak zwykle i wszystko ładnie pięknie, ale klienci po zalogowaniu, mogą jedynie pingować hosta i to tyle (zero internetu).
Naturalnie mam ip_forward 1, translacja w NAT ustawiona (iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -s 10.0.0.6 -j SNAT --to 194.28.xxx.xxx), ale internet nadal niedostępny. (na wszystkich innych serwerach mam dokładnie tak samo ustawione i działa wszystko ok...tylko nie tu). Wygląda na problem z ipt forward (tak mi wychodzi z tcpdump, jak puszczam na kliencie ping np. onet.pl to o ile na ppp0 zapytanie jest, tak na eth0 już go nie ma), ale sprawdzałem już chyba wszystkie kombinacje i nic...
Może ktoś ma jakiś pomysł, bo ja po całym dniu, już chyba nie mam, a potrzebuje to uruchomić najlepiej jeszcze dziś...Dziękuje za wszelką pomoc.
Mała aktualizacja, może ktoś wpadnie o co tu chodzi.
Po dalszych nocnych zmaganiach, w pewnym momencie jak zacząłem się bawić ipt prerouting to na kliencie zaczął ping przechodzić do/od świata (po ip i nazwach), ale co dziwne strony nadal się nie otwierały, ani nic innego (ftp,ssh). Potem niestety dałem flusha, bo za dużo nakombinowałem i już wrócić do tego stanu rzeczy nie mogłem.
Jakieś pomysły? :) Dzięki.
Może popróbuj z ustawieniem wartości MTU.
Wartość MTU mam ustawioną na 1400, co się sprawdza najlepiej (tzn, nie zaobserwowałem jeszcze strony, która przy tej wartości by się nie otworzyła), niestety to nie ma nic wspólnego z moim problemem, to jedynie pomaga jeśli jakieś konkretne strony Ci się nie otwierają, a reszta działa poprawnie. Niemniej dzięki za odpowiedź, czekam na kolejne, bo z tym sfiksuje chyba...
Problem jest raczej (tak mi się wydaje) w ustawieniu iptables, aczkolwiek, nie mam pojęcia czemu standardowe ustawienie (jakie mam na innych serwerach) nie działa.
Strony: 1